Były moskole, bryndza, chleb ze smalcem, ciasta, zupa sałatowa, tarcioki i wiele innych wspaniałych regionalnych przysmaków.
- Poziom tegorocznych potraw jest wspaniały - zaznacza Anna Lassak założycielka i instruktor góralskiego zespołu Hamernik. - Jest tu taka zupa sałatowa. Nasze mamy i babki robiły taką, a tu czuć było tą tradycje - dodaje.
Ilość potraw, których musieli spróbować jurorzy mogła przyprawić o zawrót głowy i bóle brzucha. - Trzeba było tylko po trochę każdej potrawy spróbować - mówi Anna Lassak. - Nie można było wziąć więcej nawet jak smakowało, bo później skrzywdziło by się tych co dalej z potrawami stali, bo do końca już by się nie doszło - dodaje.
Po degustacji potraw przez jurorów spróbować regionalnych smakołyków mogli turyści, którzy licznie przybyli pod bukowiańskie Dom Ludowy.
ms/ zdj. Marcin Szkodziński
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas