To tylko niektóre produkty, będące składnikami dań przyrządzanych podczas nowotarskiego przystanku Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Wszystkiego można popróbować, a dodatkowo spędzić czas na zabawie, konkursach, rozmowach (o kulinariach rzecz jasna) z mistrzami kuchni.
Pokaz gotowania tradycyjnej kwaśnicy przygotuje znany kucharz, Andrzej Polan. "Kwaśnica będzie podana w towarzystwie pieczeni z jagnięciny podhalańskiej i ziemniaków tłuczonych ze śliwkami" - zapowiadają organizatorzy.
Inne danie to placki z blachy zapiekane z bryndzą podhalańską i grzybami leśnymi.
Podstawą pokazu kulinarnego Dominiki Wójciak będzie bryndza. Kucharze namawiają do własnoręcznego przygotowania pomidorów faszerowanych pęczakiem i bryndzą z kremem z pieczonej papryki, czy smalczyku z fasoli Jaś z pieczonym jabłkiem i skwarkami z kaszy gryczanej czy jarzynowych makaronów - marchewkowego na ciepło z pesto z pietruszki i cukiniowego – na zimno z miętą i twarogiem.
Na płycie Rynku stanęły stragany z regionalnymi produktami ze znakiem „made in Małopolska”.
Zabawa potrwa do godziny 20-tej.
s/ zdj. Krzysztof Garbacz
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas