Głodni? To zapraszamy na Rynek (zdjęcia) - podhale24.pl
Czwartek, 28 marca
Imieniny: Anieli, Renaty, Kastora
Czarny Dunajec
Rain
Wiatr: 2.016 km/h Wilgotność: 95 %
Rain
Wiatr: 2.196 km/h Wilgotność: 94 %
Rain
Wiatr: 2.952 km/h Wilgotność: 93 %
Clouds
Wiatr: 1.296 km/h Wilgotność: 93 %
Clouds
Wiatr: 4.86 km/h Wilgotność: 89 %
Rain
Wiatr: 4.176 km/h Wilgotność: 97 %
Jakość powietrza
160 %
Nowy Targ
20 %
Zakopane
28 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Umiarkowana
PM 10: 80 | 160 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 10 | 20 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 14 | 28 %
15.07.2018, 14:24 | czytano: 7559

Głodni? To zapraszamy na Rynek (zdjęcia)

NOWY TARG. Na głównym placu w Mieście trwa Małopolski Festiwal Smaku. Jest wszystko, co kojarzy się z dawną kuchnią podhalańską - ziemniaki, grzyby, suszone śliwki, kapusta kiszona, sery i mięsiwo.

zdj. Krzysztof Garbacz
zdj. Krzysztof Garbacz
To tylko niektóre produkty, będące składnikami dań przyrządzanych podczas nowotarskiego przystanku Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Wszystkiego można popróbować, a dodatkowo spędzić czas na zabawie, konkursach, rozmowach (o kulinariach rzecz jasna) z mistrzami kuchni.

Pokaz gotowania tradycyjnej kwaśnicy przygotuje znany kucharz, Andrzej Polan. "Kwaśnica będzie podana w towarzystwie pieczeni z jagnięciny podhalańskiej i ziemniaków tłuczonych ze śliwkami" - zapowiadają organizatorzy.

Inne danie to placki z blachy zapiekane z bryndzą podhalańską i grzybami leśnymi.

Podstawą pokazu kulinarnego Dominiki Wójciak będzie bryndza. Kucharze namawiają do własnoręcznego przygotowania pomidorów faszerowanych pęczakiem i bryndzą z kremem z pieczonej papryki, czy smalczyku z fasoli Jaś z pieczonym jabłkiem i skwarkami z kaszy gryczanej czy jarzynowych makaronów - marchewkowego na ciepło z pesto z pietruszki i cukiniowego – na zimno z miętą i twarogiem.

Na płycie Rynku stanęły stragany z regionalnymi produktami ze znakiem „made in Małopolska”.

Zabawa potrwa do godziny 20-tej.

s/ zdj. Krzysztof Garbacz
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
Obiektywny16:46, 16 lipca 2018
Ceny powinny być promocyjne a nie kosmiczne. Jeden pieróg 1,5 złotego :-)
Obserwator08:36, 16 lipca 2018
Takich imprez więcej i ceny nawet do przełknięcia. Dzień na taka imprezę to mało.
leming doskonały08:36, 16 lipca 2018
W porównaniu z imprezą organizowaną w Łopusznej - konkurs potraw regionalnych - ta nowotarska, to kompletna lipa. W Łopusznej było więcej nowotarżan niż miejscowych - impreza mega, mega super.
Janusz Widelec22:24, 15 lipca 2018
Wszystko super, tylko dlaczego dwa przejścia dla pieszych tj. od strony południowej rynku, zostały zastawione samochodami?
W niczym by nie przeszkadzało by chociaż jedno z nich mogło być czynne i idący od strony ul. Szaflarskiej nie musieliby obchodzić rynku a i drogi ewakuacji byłyby prostsze,
b.22:14, 15 lipca 2018
Placki z blachy zapiekane z bryndzą podhalańską i grzybami leśnymi oraz pomidorki kiszone fantastyczne. Bardzo udana impreza.
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas