IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem (zdjęcia) - podhale24.pl
Sobota, 20 kwietnia
Imieniny: Agnieszki, Czesława, Amalii
Rabka Zdrój
Clouds
Wiatr: 12.492 km/h Wilgotność: 81 %
Clouds
Wiatr: 9.648 km/h Wilgotność: 92 %
Clouds
Wiatr: 14.544 km/h Wilgotność: 77 %
Rain
Wiatr: 11.412 km/h Wilgotność: 84 %
Rain
Wiatr: 3.42 km/h Wilgotność: 81 %
Clouds
Wiatr: 8.784 km/h Wilgotność: 81 %
Jakość powietrza
8 %
Nowy Targ
0 %
Zakopane
8 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 4 | 8 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 4 | 8 %
12.08.2018, 17:22 | czytano: 2828

IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem (zdjęcia)

ZAKOPANE. Uroczystego otwarcia dziewiątej edycji Europejskich Targów Produktów Regionalnych dokonał starosta tatrzański Piotr Bąk, któremu towarzyszyli prelegenci konferencji.

zdj. Piotr Korczak
zdj. Piotr Korczak
Dzień rozpoczęto od konferencji „Miód i pszczelarstwo w kulturze europejskiej”. O związkach pszczelarstwa z kulturą opowiadała dr hab. profesor PPWSZ Anna Mlekodaj z Instytutu Nauk Humanistyczno-Społecznych i Turystyki PPWSZ w Nowym Targu. O tajemnicach z życia pszczół opowiadał Józef Bukowski z Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie. O właściwościach prozdrowotnych miodu i wybranych produktów pszczelich mówił dr hab. inż. Stanisław Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydział Technologii Żywności. Konferencji towarzyszyła degustacja potraw restauracji Villa Toscana oraz Karczmy przy Młynie.

Tematowi miodów poświęcone były nie tylko wkłady naukowe. W „Zarembku Tradycji” odbyło się seminarium „Tajemnice miodów”.

Kulinarną oprawę dnia zapewniło Koło Gospodyń Wiejskich z Baranowa. Panie przygotowały „Kurpiowską kapustę”, czyli kiszoną kapustę zasypywaną kaszą, gotowaną na żeberkach, która na koniec gotowania zasypywana jest kaszą jęczmienną.

Miłośnicy tradycyjnych potraw mieli również okazję spróbować „Kwaśnicy z grulami ze stuką”, na podstawie rodzinnego przepisu Tadeusza Szostaka-Berdy, która przygotowana została wspólnie z członkami Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych to jednak nie tylko jedzenie, ale również rzemiosło. Podczas dzisiejszego dnia wszyscy chętni mogli wziąć udział w warsztatach malowania uli, które przeprowadziła Maria Wnęk oraz warsztatach rzeźbiarskich Stanisława Buńdy. Panie z KGW z Baranowa uczyły również tworzenia kwiatów z bibuły.

Dzięki uprzejmości pana Tadeusza Szostaka-Berdy, na terenie Targów zobaczyć ponownie można koło wodne, które napędza tradycyjny folusz i młot kuźniczy. W Zarembku Tradycji wziąć można udział w pokazach przyrządzania potraw według starodawnych przepisów, prezentacjach pracy folusza i młota, pokazach slajdów, filmów oraz produktów.

Na targowej scenie wystąpiły zespoły regionalne: Małe Klimki oraz Zielony Jawor.

Zespół Góralski im. Klimka Bachledy z Zakopanego rozpoczął swoją działalność w 1952 r. w Zakopanem przy ZWW „Cepelia”. W 1957 r. po reaktywacji Związku Podhalan przeszedł pod jego skrzydła i tak pozostało do dziś. Zespół od zawsze zrzeszał ludzi, którym kultura góralska; autentyczny śpiew, taniec, muzyka, gwara leżały głęboko na sercu. Od ponad pół wieku pielęgnuje tradycje, które w naszym regionie są ciągle żywe.

Zespół Regionalny „Zielony Jawor” z Krempach powstał w 1989 jako odpowiedź na odradzające się na Spiszu tradycje stroju ludowego i prezentowania obrzędów. Zespół intensywnie pracuje z dziećmi, młodzieżą oraz osobami dorosłymi w Wiejskim Domu Kultury w Krempachach w czterech grupach wiekowych: „Mali Toniecnici” I i II, „Jaworinki” i „Zielony Jawor”. Grupy z powodzeniem prezentują swoje tańce, stroje i zwyczaje na scenach swojego regionu, w całej Polsce i na świecie, m.in. na Słowacji, Węgrzech, Litwie, we Francji, Niemczech, Czechach, Serbii, Czarnogórze, Rumunii, Chorwacji. Repertuar taneczny zespołu jest bardzo szeroki. Przede wszystkim są to tańce spiskie, opracowane w programach choreograficznych takich jak: Gąski, Chustecki, Werbunk, Pragnom Chłopci, Jawor, Madziarski, Mamo moja, Józef obeseł, Maki, Krympasanka. Zespół ma na swoim koncie opracowania tańców słowackich, w sześciu choreografiach.

Regina Korczak - Watycha, zdj. Piotr Korczak
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
zar17:55, 12 sierpnia 2018
Jak jest taka organizacja targów, jaka jest organizacja w firmie która ją organizuje to współczuje wystawcom i gościom
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas