Polsko-słowacka wymiana kulinarno-kulturalna (zdjęcia)

Nowy Targ i Kieżmark realizują projekt "Transgraniczna prezentacja kuchni regionalnej". W sobotę nowotarski Urząd Miasta gościł na Europejskich Targach Rękodzieła Ludowego (ELRO) w Kieżmarku z pokazem kuchni podhalańskiej. Słowacy zrewanżowali się rewizytą w niedzielę.
Do Kieżmarku reprezentować Nowy Targ pojechały gaździny z Łopusznej i Nowej Białej, bo w mieście nie ma koła gospodyń wiejskich, które specjalizowałoby się w kuchni regionalnej. A gospodynie z gminy Nowy Targ mają w tej "branży" tradycje kilkudziesięcioletnie. Na Europejskich Targach Rękodzieła Ludowego w Kieżmarku częstowały oscypkami, moskalami, chlebem ze smalcem, grulownikiem, bundzem i swojskim kompotem. Towarzyszył im zespół Hyrni z Nowego Targu, który prezentował Słowakom kulturę podhalańską.

Słowacy przyjechali do Nowego Targu z rewizytą w niedzielę, goszcząc na VI Małopolskim Festiwalu Smaku. Ich specjalnością były smaczne (sprawdziliśmy to na własnym podniebieniu) bryndzowe haluszki, których pokaz gotowania zaprezentował kucharz Daniela Bekesza.

r/

Zdjęcia z Kieżmarku Mateusz Zamojski / Urząd Miasta w Nowym Targu i nasza Czytelniczka Ewa, z Nowego Targu Robert Miśkowiec / P24

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 13.07.2010 23:01