Uczyli robić orawskie produkty tradycyjne

Stowarzyszenie Rozwoju Orawy zorganizowało Warsztaty Kulinarne Produktów Tradycyjnych Orawy. Impreza odbyła się w Orawskim Dworze w Zubrzycy Górnej.
Uczestnikami warsztatów byli lokalni mieszkańcy, którzy prowadzą swoje gospodarstwa agroturystyczne, pensjonaty, domy wczasowe, restauracje, piekarnie, a także przedstawiciele instytucji samorządowych z terenu gmin Jabłonka i Lipnica Wielka.

Podczas warsztatów Stowarzyszenie Rozwoju Orawy zaprezentowało swoją działalność, a następnie Małgorzata Wójtowicz - etnograf z Muzeum Orawskiego Parku Etnograficznego w Zubrzycy Górnej przedstawiła proces rejestracji Produktów Tradycyjnych Orawy.

Kolejnym punktem spotkania były już warsztaty z udziałem Pań, które uczestniczyły w procesie rejestracji i obrony Produktów Tradycyjnych. Albina Węgrzyn omówiła przepis i proces wypieku Chleba orawskiego na liściu kapusty oraz sposób przygotowania Sałaty po orawsku. Zaś Janina Czorniak pokazała sposób wypieku Orawskich zawijańców orawskich oraz przyrządzenia Krzonówki po orawsku. Wszyscy zaproszeni goście brali aktywny udział i chętnie zadawali pytania dotyczące wszystkich produktów.

Gościem warsztatów była Karolina Boba z Centrum Doradztwa Rolniczego w Krakowie, która przeprowadziła również szkolenie dotyczące działań: tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw, różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej, odnowa i rozwój wsi i tzw. Małe projekty.

Oprócz podstawowych informacji na temat powyższych działań przedstawiła również zmiany i nowelizacje dotyczące tych zadań. Po krótkiej dyskusji na ten temat nastąpiła degustacja przygotowanych produktów tradycyjnych. Podczas degustacji wyświetlony został film z rejestracji Produktów Tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego z dnia 5 marca 2012 roku.

Źródło: Organizatorzy / oprac. r/

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 08.07.2012 20:25