Dzień Chleba w ZSCKR (zdjęcia)

NOWY TARG. Zapach pieczonego chleba rozchodził się po całej szkole obwieszczając wszystkim, że Szkolne Święto Chleba czas zacząć. Spotkania przy chlebie to już tradycja w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu.
Po raz kolejny młodzież włączyła się w akcję na rzecz dobrego chleba, zainicjowaną i prowadzoną przez Fundację Dobre Życie. Dzięki wcześniejszym kampaniom świadomość młodzieży dotycząca właściwości chleba na zakwasie i jego jakości znacznie wzrosła. Taki chleb, na zakwasie jest dla nas lekiem. Tylko naturalnie przebiegająca fermentacja eliminuje substancje szkodliwe dla zdrowia, które są w mące. Chleb razowy na zakwasie zawiera cenny błonnik – „wymiatacz szkodliwych substancji” z jelit, poprawia ich pracę, obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II oraz obniża poziom „złego” cholesterolu. Nieprawdą jest, że chleb tuczy- żytni, z pełnego przemiału, na zakwasie jest dobrym „wypełniaczem” żołądka, zmniejsza uczucie głodu.

Uczestnicy spotkania smakowali chleby żytnie z różnymi dodatkami, był np. chleb z orzechami, z żurawiną, z czarnuszką, z otrębami, z siemieniem lnianym, z suszoną śliwką i wiele innych. Dodatkami do chlebów były masła smakowe, kulki serowe, kęski kurczaka i ryby w różnych panierkach. Nie mogło również zabraknąć naszego tradycyjnego smalcu ze skwarkami.

Na uroczystości „zdrowy chleb” kosztowali specjalni goście: przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz dyrektorzy ze wszystkich szkół rolniczych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oprawę muzyczną „chlebowej uczty” zapewnił znakomity, szkolny zespół góralski.

źródło: ZSCKR Nowy Targ

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 17.12.2014 20:15