Kolejna edycja cukierniczych zmagań

W dniach 20.XI – 22.XI. oraz 27.XI – 28.XI. w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku n. Dunajcem po raz czwarty odbył się kurs cukierniczy, zorganizowany przez Centrum Kształcenia Praktycznego w ZSZiP. Jego celem było uzyskanie wiedzy ogólnej i nabycie przez uczestników podstawowych umiejętności z zakresu sporządzania oraz wypieku wyrobów z ciasta biszkoptowego.
W kursie wzięli udział uczniowie pochodzący głównie z gminy Krościenko nad Dunajcem oraz uczestnicy z Zakopanego, Nowego Targu i Mysłowic. Zajęcia przeprowadziła Teresa Ptak – nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych.

Zakres kształtowanych umiejętności obejmował miedzy innymi obsługę maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych oraz różne metody sporządzania półproduktów z ciasta biszkoptowego.

Uczestnicy kursu sporządzali szeroki asortyment ciast biszkoptowych, poznali różnego rodzaju kremy i masy stosowane do wyrobów biszkoptowych, syropy pomady i glazury. Zapoznali się także z zasadami wykańczania i dekoracji wyrobów cukierniczych. Przygotowali plastyczną masę cukrową, barwili ją na różne kolory naturalnymi barwnikami i wykonywali z niej wiele drobnych elementów dekoracyjnych typu kwiatki, róże, liście, zwierzaki itp.

Wykonywali też proste elementy dekoracyjne z czekolady, a także dowiedzieli się jak przygotować np. kolorowy cukier do zdobienia. Każdy z uczestników otrzymał zaświadczenie o ukończonym 30 godzinnym kursie wydane przez Centrum Kształcenia Praktycznego w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem.

Nabyte podczas szkolenia umiejętności z pewnością staną się dla uczestników dodatkowym atutem w przyszłej pracy zawodowej. Udział w nim był bowiem doskonałą okazją do nabycia nowych umiejętności, zaobserwowania pracy innych uczestników oraz rozwijania pasji zawodowej.

źródło: szkoła

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 30.11.2015 10:30