Zoskalańskie Jodełko (zdjęcia)

W remizie OSP w Zaskalu odbył się 21. Gminny Konkurs Potraw Regionalnych z udziałem kół gospodyń wiejskich z terenu gminy Szaflary i zaproszonych gości.
Imprezę prowadzili Andrzej Tylka i Jacek Król. Lokalne, góralskie specjały zaprezentowały gospodynie z Maruszyny, Szaflar, Zaskala, Bańskiej Niżnej i Wyżnej, Boru i Skrzypnego. Jak co roku, był też stół "unijny" z bardziej wyszukanymi, europejskimi propozycjami kulinarnymi. Stoły uginały się pod ciężarem dań, ciast i napitków, których było w tym roku wyjątkowo dużo. Gospodynie przygotowały na tegoroczny konkurs grupo ponad 400 różnego rodzaju smakołyków. Własne specjały przywieźli też ze sobą członkowie delegacji z zaprzyjaźnionej gminy Podbiel.

Przygotowane potrawy najpierw oceniali członkowie jury, a potem odbyła się ogólnodostępna degustacja. W komisji konkursowej zasiedli m.in. nasi parlamentarzyści - posłowie Edward Siarka i Anna Paluch oraz senator Jan Hamerski, wicestarosta nowotarski Władysław Tylka, członek zarządu powiatu Bogusław Waksmundzki i wójt gminy Rafał Szkaradziński.

Organizatorami konkursu byli: Oddział Związku Podhalan w Zaskalu, Rada Gminy i Wójt Gminy w Szaflarach.

r/ zdjęcia Robert Miśkowiec

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 07.12.2015 11:30