Warsztaty kulinarne w ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia)

Agencja Rynku Rolnego w Krakowie zorganizowała po raz kolejny warsztaty kulinarne dla uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu.
Na Kokoszkowie, na szkolnej pracowni królowała wołowina, która była tematem przewodnim tegorocznych warsztatów.

Uczestnikami warsztatów byli uczniowie, którzy uczęszczają do technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Ich zadaniem było przyrządzenie następujących potraw: Boeuf Strogonow, burgery, befsztyk tatarski, zrazy wołowe, sałatka z dodatkiem polędwicy wołowej oraz steki.

Trzyosobowe zespoły z pasją i kulinarnym wyczuciem podeszły do „wołowiny”. Uczniowie sprawnie kroili, gotowali, smażyli, a następnie serwowali przygotowane potrawy.

Fachowość młodych specjalistów oceniała komisja w składzie: p. Marian Nowak – dyrektor szkoły, p. Piotr Serafin – dyrektor OT ARR Kraków, szefowie kuchni – p. Michał Henzel i p. Marek Galica oraz nauczyciele z ZSCKR p. Halina Galas i p. Dorota Kościelniak. Brano pod uwagę teoretyczne wiadomości oraz praktyczne umiejętności uczniów.

Oto zwycięskie drużyny, które wzorowo spisały się w trakcie warsztatów, a ich potrawy także przypadły do gustu komisji:
I miejsce- kl. IV: Kamila Antolak, Sylwester Kruczek, Dariusz Pałasz - przygotowali steki i befszyk tatarski.
II miejsce – kl. III: Joanna Jarosz, Katarzyna Kurańda, Aneta Rabiańska - przygotowały Boeuf Strogonow.
III miejsce – kl. II: Gabriela Knap, Beata Luberda, Natalia Obrzut - przygotowały sałatkę z dodatkiem polędwicy wołowej.

W warsztatach łącznie brało udział 5 drużyn. Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody w postaci namiotów, plecaków, poradników kulinarnych, książek kucharskich, itp. Nagrody ufundowała Agencja Rynku Rolnego w Krakowie.

W trakcie trwania warsztatów uczniowie mogli pogłębiać swoją wiedzę z zakresu wołowiny.
Szefowie kuchni nadzorujący warsztaty p. Michał Henzel oraz p. Marek Galica nie tylko dużo i ciekawie opowiadali o samym mięsie, ale fachowo pokazali również gdzie w tuszy znajduje się najwięcej wartościowych składników i jak najlepiej wykorzystać je w kuchni.

Ciekawy, często zaskakujący oraz szeroki świat kuchni sprawia, że uczniowie ZSCKR co roku chętnie biorą udział w warsztatach kulinarnych i doskonalą swoje umiejętności pod okiem mistrzów sztuki kulinarnej. W tym roku wszyscy uczestnicy warsztatów przekonali się, że mięso wołowe charakteryzuje się doskonałym smakiem i delikatnością, jeśli tylko jest dobrze przygotowane.

źródło: ZSCKR Nowy Targ

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 01.12.2016 16:24