„Rozmaitości pierogowe” w ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia)

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu ze smakiem obchodzono szkolne święto pieroga pod hasłem „ Pierogi – każdemu smak drogi”.
Na szkolnej kuchni uczniowie z technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz z zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz lepili pierogi, pierożki z przeróżnymi farszami i poddawali je obróbce termicznej tj. gotowanie, smażenie, pieczenie oraz gotowanie na parze.

Farsze do pierogów na słono: ze szpinakiem i łososiem, z pstrągiem i bryndzą, z mięsem, ruskie ze szpinakiem, z ryżem i rybą, z marchewką, groszkiem i mięsem, tybetańskie, z krewetkami, safini z szynką i serem, z kapustą i grzybami, kaszankowe w kruchym cieście, z buraczkami i fetą, z ziemniakami i boczkiem, z serem kozim i ziemniakami, meksykańskie, drożdżowe z soczewicą, kornwalijskie, z kaszą gryczaną.

Farsze do pierogów na słodko: az suszonymi śliwkami, z kajmakiem, z rabarbarem, z jabłkami karmelizowanymi w cieście kruchym, karaibskie, z musem truskawkowym, z makiem i ryżem, z dudyniem i jabłkiem, z ciasta francuskiego z pistacjami i twarogiem, z borówkami.

Degustację pierogowych rozmaitości poprzedził szkolny konkurs na najpyszniejsze pierogi. Komisja konkursowa pod przewodnictwem p. dyrektora Mariana Nowaka nie miała łatwego zadania. Pierogi nie tylko wyglądały, ale również smakowały wyśmienicie i miały naprawdę zaskakujące nadzienia.

Oto lista nagrodzonych w konkursie pierogowym – wszyscy uczęszczają do technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
I miejsce - Paulina Kowal i Karolina Rączka z kl. III
II miejsce – Weronika Sączek i Katarzyna Jachymiak z kl. I
II miejsce – Roksana Kułach i Anna Kopeć z kl. III
III miejsce - Monika Brawiak i Agnieszka Barnaś z kl. III

Zwycięzcy konkursu otrzymali dyplomy oraz nagrody ufundowane przez Radę Rodziców i Przedsiębiorstwo PAKFOL z Nowego Targu.

Po zakończeniu konkursu i wręczeniu nagród zaproszeni goście, nauczyciele oraz uczniowie szkoły przystąpili do degustacji wyrobów pierogowych.

Do święta pieroga przyłączyły się również dwie znane nowotarskie restauracje: „Absynt” oraz „Karczma u Borzanka”. Serwowały one pierogi produkcji własnej, które cieszą się powodzeniem bywalców ich restauracji.

Organizatorów „Rozmaitości pierogowych” cieszy fakt, iż ten popularny polski, ale znany na całym świecie przysmak gościł na stołach szkoły i zadziwiał smakiem oraz kunsztem wykonania. Nie od dziś wiadomo, że ulepić pysznego pieroga to nie lada sztuka, a mrożonym pierogiem nikt świeżego nie oszuka.

Pierogi uczniowie lepili pod fachowym okiem p. Haliny Galas oraz p. Reginy Leja.


źródło: ZSCKR Nowy Targ

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 26.05.2017 18:33