Święcenie pokarmów w regionalnej oprawie (zdjęcia)

Tłum wiernych zgromadził się w sobotę w południe przy zabytkowym kościółku w Rabce-Zdroju na tradycyjnym święceniu pokarmów zorganizowanym przez Muzeum im. Władysława Orkana.
Co roku rabczańskie muzeum zaprasza mieszkańców i gości spędzających święta w uzdrowisku na święcenie pokarmów połączone z prezentacją tradycyjnych zwyczajów ludowych związanych z okresem Wielkanocy. O opalaniu goginek, przepędzaniu zła kołatkami, chodzeniu ze śmiertecką i paleniu Judasza, opowiedziała zebranym etnolog, przewodnicząca Rady Muzealnej Dorota Majerczyk w towarzystwie dzieci z zespołu regionalnego Majeranki, które przygotowały oprawę regionalną święta.

Przyniesione przez wiernych pokarmy poświęcił w tym roku gość z Sandomierza, ksiądz Jerzy Rybusiński. Jak co roku, pracownicy Muzeum Orkana zorganizowali konkurs na najpiękniejszy, a jednocześnie najbardziej tradycyjny koszyczek wielkanocny, który ogłosił dyrektor muzeum Zbigniew Wójciak.

r/ zdjęcia Piotr Kuczaj

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 31.03.2018 20:33