Wystartował Restaurant Week. Na Podhalu można spróbować niezwykłych potraw

10 restauracji z Zakopanego, Nowego Targu, Kościeliska i Murzasichla bierze udział w tegorocznej edycji festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week.
W ramach "festiwalu smakoszy dobrego jedzenia", w promocyjnej cenie 49 zł za osobę można skosztować niezwykłych potraw w najlepszych restauracjach. Cena obejmuje trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl. Stoliki można rezerwować pod adresem www.RestaurantWeek.pl, a w każdej z restauracji do wyboru są dwa menu.

Festiwalowi towarzyszy akcja „Kochaj Jedzenie“. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu, uczestniczący w festiwalu goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba. Ze względu na ogromną popularność z rezerwacją stolika nie warto czekać na ostatnią chwilę. - Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzeniem odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.

Restaurant Week trwa od 16 do 31 października. Na Podhalu biorą w nium udział następujące restauracje: Zakopane - Cristina Ristorante & Pizzeria, Europejska Cafe Resto Music, Grand Kasprowy, Góralska Tradycja, Regionalna, Villa Toscana (Zakopane); Nowy Targ - Absynt, Jadłomania, Villa Toscana (Nowy Targ); Kościelisko - Kiyrnicka by Saguła; Murzasichle – Krajobrazy.

oprac. r/

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 18.10.2019 11:11