Nowotarski półfinał V Małopolskiego Festiwalu Smaku rozstrzygnięty (wielka galeria)

NOWY TARG. Znamy zwycięzców nowotarskiego półfinału V Małopolskiego Festiwalu Smaku, którzy będą reprezentować Podhale w krakowskim finale konkursu.
Czterech pierwszych finalistów wybrała publiczność, która od godzin przedpołudniowych degustowała wyroby i potrawy przygotowane przez dwadzieścia firm i gospodarstw agroturystycznych na nowotarskim Rynku, a potem oddawała głosy na najsmaczniejsze. W kategorii "Smakołyki z legendą" wygrały wędliny firmy Kabanos z Jabłonki; w kategorii "Tradycyjne specjały" pierwsze miejsce zajęła firma Lubieńscy z Nowego Targu za tradycyjne lody śmietankowe i leśne; wśród specjałów kategorii "Jak u mamy" najlepszy okazał się żurek na świńskim ogonie przygotowany przez gospodarstwo agroturystyczne Krystyny Stramy z Bańskiej Niżnej, a w ostatniej kategorii "Ekologiczne smaki" wygrało gospodarstwo ekologiczne Wojciecha Komperdy z Ratułowa i produkowany przez niego oscypek.

Trzy nominacje przyznało też jury - otrzymali je: producenci miodu ambrozja, bacówka "Dursztyn" za moskole z bryndzą, a Grand Prix festiwalu lodziarnia Lubieńscy z Nowego Targu.

W ostatniej kategorii - restauracje - jury pierwszą nagrodę przyznało restauracji "U Miśka" z Nowego Targu za roladki z łososiem w cieście francuskim.

Wszyscy zwycięzcy spotkają się w finale Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 29-30 sierpnia.

r/

Zdjęcia w galerii - Michał Adamowski www.adamowski.com.pl

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 12.07.2009 18:09