NOWY TARG. Znamy zwycięzców nowotarskiego półfinału V Małopolskiego Festiwalu Smaku, którzy będą reprezentować Podhale w krakowskim finale konkursu.
Czterech pierwszych finalistów wybrała publiczność, która od godzin przedpołudniowych degustowała wyroby i potrawy przygotowane przez dwadzieścia firm i gospodarstw agroturystycznych na nowotarskim Rynku, a potem oddawała głosy na najsmaczniejsze. W kategorii "Smakołyki z legendą" wygrały wędliny firmy Kabanos z Jabłonki; w kategorii "Tradycyjne specjały" pierwsze miejsce zajęła firma Lubieńscy z Nowego Targu za tradycyjne lody śmietankowe i leśne; wśród specjałów kategorii "Jak u mamy" najlepszy okazał się żurek na świńskim ogonie przygotowany przez gospodarstwo agroturystyczne Krystyny Stramy z Bańskiej Niżnej, a w ostatniej kategorii "Ekologiczne smaki" wygrało gospodarstwo ekologiczne Wojciecha Komperdy z Ratułowa i produkowany przez niego oscypek.
Trzy nominacje przyznało też jury - otrzymali je: producenci miodu ambrozja, bacówka "Dursztyn" za moskole z bryndzą, a Grand Prix festiwalu lodziarnia Lubieńscy z Nowego Targu.
W ostatniej kategorii - restauracje - jury pierwszą nagrodę przyznało restauracji "U Miśka" z Nowego Targu za roladki z łososiem w cieście francuskim.
Wszyscy zwycięzcy spotkają się w finale Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 29-30 sierpnia.
r/
Zdjęcia w galerii - Michał Adamowski www.adamowski.com.pl