Środa, 28 czerwiec 2017, Imieniny: Ireneusza, Leona, Benigny
Nowy Targ i okolice
pogodnie
20°
Wiatr: 1 km/h Wilgotność: 77%
pogodnie
21°
Wiatr: 4.8 km/h Wilgotność: 66%
niewielkie zachmurzenie
20°
Wiatr: 1 km/h Wilgotność: 77%
niewielkie zachmurzenie
20°
Wiatr: 6.4 km/h Wilgotność: 75%
niewielkie zachmurzenie
22°
Wiatr: 0 km/h Wilgotność: 71%
niewielkie zachmurzenie
20°
Wiatr: 0 km/h Wilgotność: 56%
Jakość powietrza
Nowy Targ
Brak pomiaru
Zakopane
Brak pomiaru
08.07.2012, 20:25 | czytano: 1213

Uczyli robić orawskie produkty tradycyjne

Arch. Organizatorów

Stowarzyszenie Rozwoju Orawy zorganizowało Warsztaty Kulinarne Produktów Tradycyjnych Orawy. Impreza odbyła się w Orawskim Dworze w Zubrzycy Górnej.

Uczestnikami warsztatów byli lokalni mieszkańcy, którzy prowadzą swoje gospodarstwa agroturystyczne, pensjonaty, domy wczasowe, restauracje, piekarnie, a także przedstawiciele instytucji samorządowych z terenu gmin Jabłonka i Lipnica Wielka.

Podczas warsztatów Stowarzyszenie Rozwoju Orawy zaprezentowało swoją działalność, a następnie Małgorzata Wójtowicz - etnograf z Muzeum Orawskiego Parku Etnograficznego w Zubrzycy Górnej przedstawiła proces rejestracji Produktów Tradycyjnych Orawy.

Kolejnym punktem spotkania były już warsztaty z udziałem Pań, które uczestniczyły w procesie rejestracji i obrony Produktów Tradycyjnych. Albina Węgrzyn omówiła przepis i proces wypieku Chleba orawskiego na liściu kapusty oraz sposób przygotowania Sałaty po orawsku. Zaś Janina Czorniak pokazała sposób wypieku Orawskich zawijańców orawskich oraz przyrządzenia Krzonówki po orawsku. Wszyscy zaproszeni goście brali aktywny udział i chętnie zadawali pytania dotyczące wszystkich produktów.

Gościem warsztatów była Karolina Boba z Centrum Doradztwa Rolniczego w Krakowie, która przeprowadziła również szkolenie dotyczące działań: tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw, różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej, odnowa i rozwój wsi i tzw. Małe projekty.

Oprócz podstawowych informacji na temat powyższych działań przedstawiła również zmiany i nowelizacje dotyczące tych zadań. Po krótkiej dyskusji na ten temat nastąpiła degustacja przygotowanych produktów tradycyjnych. Podczas degustacji wyświetlony został film z rejestracji Produktów Tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego z dnia 5 marca 2012 roku.

Źródło: Organizatorzy / oprac. r/
najnowsze informacje
dodaj komentarz
regulamin
Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd.
Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).
reklama
reklama
najczęściej czytane
reklama
reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Zamknij