Rysy czyli Kucharze Na Szczycie - podhale24.pl
Piątek, 29 marca
Imieniny: Wiktoryna, Helmuta, Ostapa
Nowy Targ
Clouds
Wiatr: 8.676 km/h Wilgotność: 79 %
Clouds
Wiatr: 10.008 km/h Wilgotność: 95 %
Clouds
Wiatr: 7.524 km/h Wilgotność: 75 %
Clouds
Wiatr: 8.352 km/h Wilgotność: 80 %
Clouds
Wiatr: 5.328 km/h Wilgotność: 75 %
Clouds
Wiatr: 7.884 km/h Wilgotność: 76 %
Jakość powietrza
2 %
Nowy Targ
16 %
Zakopane
12 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 1 | 2 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 8 | 16 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 6 | 12 %
22.08.2017, 11:40 | czytano: 1787

Rysy czyli Kucharze Na Szczycie

Najlepsi polscy szefowie kuchni organizują niezwykłą akcję, by wesprzeć kolegę, który uległ wypadkowi. Około 60 kucharzy z 200 osobowej ekipy wyruszyła z samego rana z Morskiego Oka na Rysy i tam przygotują na kuchenkach turystycznych steki wołowe. Na dole odbędą się pokazy kulinarne, koncerty, jarmark i kwesta.

Za wszystkim stoi Stowarzyszenie Towarzystwo Pomocy Kucharzom Gastropiciel & Friends, z charyzmatycznym prezesem Leszkiem Murawskim.

Akcja Kucharze Na Szczycie odbędzie się 22 sierpnia na Kulturalnym Placu Niepodległości przy Krupówkach w Zakopanem. Około 200 znakomitych kucharzy uczestniczyć będzie w kiermaszu charytatywnym, zebrane pieniądze przeznaczone będą na zakup protezy biodynamicznej dla kolegi – kucharza, który stracił dłoń podczas pracy na kuchni.

– Projekt polega na tym, że jedna ekipa, około 60 kucharzy wyruszy z samego rana z Morskiego Oka na szczyt Rysów i tam na szczycie przygotują na kuchenkach turystycznych steki wołowe – informuje Leszek Murawski, Szef Kuchni w gdańskiej Pyszotce, znany również jako Gastropiciel.

W tym samym czasie na dole w centrum Zakopanego odbędzie się jarmark kwestowy wraz z różnymi atrakcjami, muzyką na żywo, konkursami, pokazem live cooking, czyli gotowaniem na żywo. Będą koncerty solowe artystów i kapel popowych.

Na Kulturalnym Placu Niepodległości w Zakopanem zgromadzi się około 130-150 kucharzy, którzy będą wymieniać się informacjami, doradzać gościom, jak gotować smacznie i niedrogo, jak zaoszczędzić czas przy kuchni itp.

– Planujemy zrobić na wielkiej patelni 3 m x 3 m bigos dla dwóch tysięcy osób, przygotujemy gulasz i zupę ogonową, zrobimy steki i golonki na dwa tysiące porcji… Dla wegan nie zabraknie sałatek i różnych przystawek… Wszystko, by tylko udało się zebrać nam około 120 tysięcy złotych na protezę biodynamiczną - dodaje Leszek Murawski..

źródło: mat. prasowy
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas