XVII Konkurs Potraw Regionalnych w Suchem - podhale24.pl
Czwartek, 25 kwietnia
Imieniny: Jarosława, Marka, Elwiry
Jabłonka
Clouds
Wiatr: 8.424 km/h Wilgotność: 79 %
Clouds
Wiatr: 8.928 km/h Wilgotność: 75 %
Clouds
Wiatr: 7.704 km/h Wilgotność: 78 %
Clouds
Wiatr: 7.848 km/h Wilgotność: 74 %
Clouds
Wiatr: 2.448 km/h Wilgotność: 79 %
Clouds
Wiatr: 4.356 km/h Wilgotność: 86 %
Jakość powietrza
28 %
Nowy Targ
24 %
Zakopane
16 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 14 | 28 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 12 | 24 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 8 | 16 %
16.10.2017, 13:29 | czytano: 2538

XVII Konkurs Potraw Regionalnych w Suchem

W konkursie udział wzięło 11 drużyn: Suche, Murzasichle, Poronin, Stasikówka, Bustryk, Ząb, Golęcze Wianki, Zielątkowo Pieczona Pyra, Chludowo i Złotniki z Gminy Suchy Las oraz KGW Piechoty z gminy Padew Narodowa. Każda z nich przygotowała do 21 do 70 potraw i przekąsek.

Potrawy oceniała Komisja Konkursowa w składzie: Bronisław Stoch – wójt gminy Poronin, Grzegorz Wojtera – wójt gminy Suchy Las, Janusz Bik – przewodniczący Rady Gminy Padew Narodowa, Anna Król-Józaga – naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego w Zakopanem, Piotr Skupień – OSP w Suchem, Agata Janczura – przedstawiciel firmy PRYMAT, Jan Gut – sołtys Suchego, Stanisław Staszel – przewodniczący Rady Gminy Poronin, Tomasz Lassak – dyrektor Koła ZP 45 Poronin w Chicago i Helena Buńda – dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury

Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:

Nagroda Wójta Gminy Poronin za „półmisek pasztetów” – Helena Szwajnos z Poronina
Nagroda Starosty Tatrzańskiego za „golonko z kapustą i kiszonymi jabłkami” – Maria Łukaszczyk z Murzasichla
Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie za „jagnięcinę piecono z nutą jałowca” – Teresa Jędrol z Suchego
Nagroda Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem za „policzki” Elżbieta Walkowiak ze Złotnik
Nagroda od Sołtysa Sołectwa Suche za „owieczki w runie leśnym” Urszula Ćwiertnia z Golęczewa
Nagroda ufundowana przez Ochotniczą Straż Pożarną z Suchego za „borsc na wędzonce” Zofia Łukaszczyk z Murzasichla
Nagroda od Przewodniczącego Rady Gminy Poronin oraz Radnych za „raciczki w kapuście” – Maria Kalata ze Stasikówki
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – I miejsce – Gmina Padew Narodowa
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – I miejsce – Sołectwo Suche
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – II miejsce – Zielątkowo Pieczona Pyra
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – III miejsce – Sołectwo Ząb
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – III miejsce – Sołectwo Bustryk
Nagroda ufundowana przez Termy Szaflary –– za „ziemniaki nadziewane mięsem i ziołami” – Anna Gał z Poronina
Nagroda ufundowana przez Danutę i Jarosława Musielewicz – Sołectwo Ząb
Nagroda ufundowana przez Dolinę Tatr Izabela i Jacek Sikoń za „cud miód” – Ilona Cieślińska z Zielątkowa Pieczona Pyra
Nagroda ufundowana przez Fryzjerkowo Elżbieta Wiercioch za „karpackie flaki” – Anna Pawlikowska ze Stasikówki
Nagroda ufundowana przez Salon Fryzjerski Bogusław Salawa za „babcina prażucha” – Karolina Dybała z Chludowa
Nagroda ufundowana przez Tomasza Lassaka – za „jagnięcinę na podpinkach” – Halina Strączek z Bustryku

- Kuchnia i stół wraz z jadłem na nim stawianym są elementem kultury od zarania ludzkich dziejów. Tak jest i w naszej kulturze góralskiej. Podejmując swoich gości dzielimy radość swoich serc i pokazujemy to, co w kulturze kulinarnej Podhala jest szczególnie atrakcyjne, smaczne i zdrowe - podkreślają organizatorzy. - Organizując ten konkurs przywracamy sobie i naszym gościom tradycję naszej kuchni podkreślając jej walory. Cieszymy się, że jest źródłem wspólnej radości Organizatorów i gości. Cieszymy się radosną atmosferą tego konkursu i wspomnieniami smaków naszego dzieciństwa, kiedy nasze babcie i mamy dbały o nasze podniebienia, nasze zdrowie i nasze smaki. Nie do przecenienia jest również wymiar integracyjny tego spotkania. Gaździnom naszym i tym przybyłym z Suchego Lasu i Padwi Narodowej dziękujemy za kulinarne wspaniałości, za atmosferę gościny, radości i wzajemnego szacunku, gospodarzom za przyjęcie u siebie.

Organizatorami konkursy byku: Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury, a współorganizatorami tegorocznej edycji również ołtys Si Rada Sołecka Suche, Związek Podhalan Oddział Suche oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Suchem.

oprac. r/ źródło: GOK Poronin
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas