Na ministerialną listę produktów tradycyjnych trafić mogą tylko te potrawy, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Metody te muszą być wykorzystywane minimum od 25 lat.
Jak informuje Artur Majerczak, dyrektor Centrum Kultury Gminy Czorsztyn - „wykonano sporą pracę, by udokumentować historię każdego z przepisów. Współpracowano z etnologiem panią Dorotą Majerczyk oraz dyrektor Muzeum Pienińskiego im. Józefa Szalaya panią Barbarą Węglarz, a także przeprowadzono wiele rozmów ze starszymi gospodyniami, by spełnić ministerialne wymogi” .
opr. Aneta Markus
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas