Święto smakosza w Sromowcach (zdjęcia) - podhale24.pl
Sobota, 20 kwietnia
Imieniny: Agnieszki, Czesława, Amalii
Zakopane
Clouds
Wiatr: 12.528 km/h Wilgotność: 70 %
Clouds
Wiatr: 12.924 km/h Wilgotność: 92 %
Clouds
Wiatr: 6.588 km/h Wilgotność: 65 %
Clouds
Wiatr: 7.668 km/h Wilgotność: 67 %
Clouds
10°
Wiatr: 12.78 km/h Wilgotność: 60 %
Clouds
Wiatr: 8.028 km/h Wilgotność: 71 %
Jakość powietrza
24 %
Nowy Targ
18 %
Zakopane
16 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 12 | 24 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 9 | 18 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 8 | 16 %
01.08.2022, 16:33 | czytano: 2764

Święto smakosza w Sromowcach (zdjęcia)

W miniony weekend gmina Czorsztyn oraz Centrum Kultury Gminy zaprosili smakoszy do Sromowiec Wyżnych na II Targi Produktu Regionalnego i Górskiego Regionu Małopolska.

Sobota była dniem poświęconym zagadnieniom związanym z przyrodą górską oraz ochroną i gospodarowaniem jej naturalnymi zasobami. Prelekcje na ten temat prowadzili m.in. Pieniński i Gorczański Park Narodowy, Polski Związek Łowiecki, Lasy Państwowe oraz inne organizacje rządowe i pozarządowe. Tytuł tegorocznej proekologicznej odsłony targów to: „Las i woda – nasza górska przygoda. Celem wydarzenia była promocja: walorów turystyczno-krajoznawczych regionów górskich Małopolski, kultury i tradycji łowieckich oraz walorów smakowych i zdrowotnych potraw z jagnięciny, dziczyzny oraz wyrobów serowarskich.

Organizatorzy zwrócili szczególną uwagę na kultywowanie polskiej kultury i tradycji łowieckich, sięgających początków istnienia Państwa Polskiego, tradycji owczarstwa oraz kuchni regionalnej i myśliwskiej jako niematerialnego dziedzictwa kultury.

W niedzielę odbył się XXV Jubileuszowy Konkurs Potraw Regionalnych Gminy Czorsztyn.

Targi w Sromowcach były okazją do wzięcia udziału w warsztatach wędkarskich, pokazach sokolniczych i wabienia zwierzyny oraz do posłuchania zespołu sygnalistów myśliwskich.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja regionalnych nalewek zdrowotnych oraz pokazy wyrobów serów owczych.

Podczas imprezy odbył się pokaz kulinarny pt. „Dzikie górskie smaki”, który prowadził Mikołaj Rej – kucharz znany z programów telewizyjnych poświęconych gotowaniu. Można było skosztować potraw z dziczyzny i jagnięciny oraz tradycyjnych serów regionalnych. Kucharze promujący kuchnię myśliwską serwowali m.in. kilka rodzajów tatara z dziczyzny, pieczeń z sarny i klopsiki z dzika. Miejscowe gospodynie proponowały kwaśnicę, chłodnik i prawdziwe kwaśne mleko oraz sery owcze i kozie. Można było także zakupić miody i soki owocowe.

Podczas targów, oprócz prelekcji i wystąpień, nie zabrakło występów artystycznych oraz pokazu mody folkowej. Na scenie zaprezentował się kabaret Truteń oraz zespoły: Żubrosie, Borsuki, Jafer, Wyhajtani i Zapaleni.

Patronatem honorowym imprezę objęli: Sekretarz Stanu Ministerstwa Klimatu i Środowiska Edward Siarka oraz Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski, natomiast partnerem głównym było Województwo Małopolskie.

jd
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas