Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu w tegorocznej edycji konkursu reprezentowały uczennice: Monika Janeczek z klasy IV technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz Barbara Polak z klasy II zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz.
Zadaniem uczestników było wykonanie wykwintnej potrawy z kaczki oraz przygotowanie nakrycia do zaproponowanego przez siebie menu, a także sporządzenie według własnej receptury bezalkoholowego long drinka. Basia przygotowała „ Filet z kaczki podany na puree z selera w towarzystwie carpaccio z buraka” a Monika nakryła stół i sporządziła long drinka „Czerwona rozkosz”. Nasz duet współpracował i uzupełniał się znakomicie.
W konkursie wzięło udział 11 drużyn z całej małopolski, a ich zmagania oceniało jury ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Wszyscy uczestnicy wykazali się profesjonalizmem i ogromnym duchem walki. Ostatecznie uczennice ZSCKR zajęły bardzo wysokie, bo II miejsce na podium.
Wszystkie dania konkursowe były przepyszne a organizatorzy są przekonani, że dania z kaczki będą coraz częściej pojawiały się na stołach podczas rodzinnych uroczystości.
Uczennice do konkursu przygotowywali nauczyciele ZSCKR: Józef Bąbol i Łukasz Fudala.
źródło: ZSCKR Nowy Targ
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas