Wtorek, 22 październik 2019, Imieniny: Halki, Kordiana, Kordelii
Nowy Targ i okolice
Clouds
16°
Wiatr: 7.56 km/h Wilgotność: 77
Clouds
17°
Wiatr: 7.56 km/h Wilgotność: 77
Clouds
17°
Wiatr: 7.56 km/h Wilgotność: 77
Clouds
18°
Wiatr: 7.56 km/h Wilgotność: 82
Clouds
18°
Wiatr: 7.56 km/h Wilgotność: 77
Clouds
15°
Wiatr: 7.56 km/h Wilgotność: 77
Jakość powietrza
Nowy Targ
Dobra
Zakopane
Dobra
14.08.2019, 10:07 | czytano: 986

Greckie praktyki (zdjęcia)

arch. szkoły

W ramach projektu „Europejskie inspiracje w rozwoju kształcenia zawodowego – europejskie praktyki zawodowe” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER), kolejna grupa uczniów ZSCKR w Nowym Targu wyruszyła na praktyki do Grecji.

W okresie od 05.08 do 30.08 zagraniczne praktyki realizuje 19 uczniów, w tym 7 uczennic z technikum technologii żywności oraz 12 uczniów z techniku żywienia i usług gastronomicznych. Poniżej ich krótka relacja z podróży do Grecji oraz pierwszych dni spędzonych w Krioneri.

W niedziele 04 sierpnia w godzinach południowych zebraliśmy się w Nowym Targu i wyruszaliśmy w stronę Katowic, skąd wylecieliśmy do Aten. Lot samolotem był dla wielu z nas nowym i bardzo ekscytującym doświadczeniem. Z lotniska odebrał nas podstawiony autobus i tak dotarliśmy do naszego hostelu Elisson w Krioneri, gdzie zostaliśmy serdecznie powitani przez właścicieli obiektu Panosa i Athinę. Po otrzymaniu kluczy do pokoi od razu udaliśmy się na wymarzony odpoczynek po długiej podróży.

Drugi dzień pobytu to czas, w którym poznawaliśmy zasady obowiązujące w hostelu, zwiedziliśmy Krioneri oraz zostaliśmy przedstawieni naszym przyszłym pracodawcom. Każdy z nas został bardzo serdecznie powitany przez właścicieli zakładów oraz innych współpracowników. Cztery osoby z zawodu technik technologii żywności odbywają praktyki w cukierni Papavasileiou znajdującej się w Kiato, a pozostałe trzy w lokalnej piekarni Giannakenas. Natomiast uczniowie z klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych odbywają praktyki w czterech zakładach gastronomicznych. Pięć osób pracuje w Krioneri w tawernach Diporto oraz Drosia, a szósta osoba odbywa staż w hostelu Elisson, pomagając w przygotowywaniu dla nas śniadań, lunchów i kolacji. Pozostałe siedem osób pracuje w dwóch barach Koo Koo oraz Karamalikis zlokalizowanych przy plaży w Kiatao.

Pierwszy tydzień pobytu w Grecji był dla nas pełen emocji i nowych wyzwań. Poznaliśmy nowych ludzi, nauczyliśmy się praktycznych umiejętności zawodowych oraz odpoczywaliśmy, spędzając weekend na plaży w Kiato, gdzie cieszyliśmy się pełnym słońcem oraz ciepłym morzem. A to jak świetnie nam mija tutaj czas, możecie zobaczyć na zdjęciach.

Projekt realizowany jest na zasadach programu Erasmus+ Akcja 1 - Mobilność edukacyjna Sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe Konkurs 2018, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER)

źródło: szkoła
galeria zdjęć
najnowsze informacje
komentarze
Kala13:52, 16 sierpnia 2019
Ten opis nie leżał nawet koło prawdy
dodaj komentarz
regulamin
Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd.
Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).
reklama
kursy walut
reklama
reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Zamknij