„Comber z królika…”- ZSCKR Nowy Targ na turnieju kulinarnym - podhale24.pl
Piątek, 19 kwietnia
Imieniny: Adolfa, Tymona, Pafnucego
Jabłonka
Clouds
Wiatr: 11.664 km/h Wilgotność: 62 %
Clouds
Wiatr: 11.448 km/h Wilgotność: 87 %
Clouds
Wiatr: 13.572 km/h Wilgotność: 65 %
Clouds
Wiatr: 13.752 km/h Wilgotność: 62 %
Clouds
Wiatr: 11.916 km/h Wilgotność: 61 %
Clouds
Wiatr: 8.1 km/h Wilgotność: 71 %
Jakość powietrza
0 %
Nowy Targ
36 %
Zakopane
12 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 18 | 36 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 6 | 12 %
28.01.2020, 19:22 | czytano: 2085

„Comber z królika…”- ZSCKR Nowy Targ na turnieju kulinarnym

Uczniowie z ZSCKR Nowy Targ reprezentowali szkołę w Gorlicach, gdzie odbył się Etap Okręgowy III edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie: kucharz.

arch. szkoły
arch. szkoły
Tematem przewodnim tej edycji konkursu było ”Mięso z królika w roli głównej”. Uczestnikami Turnieju byli uczniowie ze Szkół Branżowych z województw: małopolskiego i podkarpackiego.

Turniej składał się z części teoretycznej /test/ oraz z części praktycznej /przygotowanie 2 porcji dania zasadniczego, związanego z tematyką konkursu/.

Przedstawiciele nowotarskiej szkoły: Mateusz Furczoń i Oskar Waksmundzki z klasy III Branżowej Szkoły I stopnia kształcącej w zawodzie kucharz podeszli do zadań konkursowych profesjonalnie i z pełnym zaangażowaniem.

Przygotowali i podali potrawę ”Comber z królika (sous-vide) podany z pierogiem bryndzowym, sosem rabarbarowym i burakiem baby”. Karta oceny Jury Turnieju zawierała trzy kryteria główne, którymi były:
• organizacja i higiena pracy
• wykonywanie potraw /spójność z tematem, staranność i technika wykonania, pomysłowość, dobór składników/
• ekspedycja potraw /dobór zastawy sposób podania/

Ostatecznie, w końcowej klasyfikacji, biorąc pod uwagę część teoretyczną i praktyczną ZSCKR Nowy Targ zajął III miejsce.

Uczniowie medalowo poradzili sobie z „królikiem”. Mięso z królika nie cieszy się popularnością w Polsce i niełatwo jest przyrządzić królika tak, żeby mięso było delikatne i nieprzesuszone.

Opiekun konkursu Robert Stanek jest dumny, ze swoich podopiecznych, że udało im się sprostać regulaminowi konkursu, przyrządzić królika i stanąć na podium.

"Wielokrotnie już podkreślaliśmy, że w ZSCKR Nowy Targ lubimy kulinarne wyzwania, a przygotowanie potrawy z mięsa królika niewątpliwie było dla nas wyzwaniem, które zakończyło się sukcesem'" - podsumowują uczniowie

źródło: szkoła
Reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas