Tematem przewodnim tej edycji konkursu było ”Mięso z królika w roli głównej”. Uczestnikami Turnieju byli uczniowie ze Szkół Branżowych z województw: małopolskiego i podkarpackiego.
Turniej składał się z części teoretycznej /test/ oraz z części praktycznej /przygotowanie 2 porcji dania zasadniczego, związanego z tematyką konkursu/.
Przedstawiciele nowotarskiej szkoły: Mateusz Furczoń i Oskar Waksmundzki z klasy III Branżowej Szkoły I stopnia kształcącej w zawodzie kucharz podeszli do zadań konkursowych profesjonalnie i z pełnym zaangażowaniem.
Przygotowali i podali potrawę ”Comber z królika (sous-vide) podany z pierogiem bryndzowym, sosem rabarbarowym i burakiem baby”. Karta oceny Jury Turnieju zawierała trzy kryteria główne, którymi były:
• organizacja i higiena pracy
• wykonywanie potraw /spójność z tematem, staranność i technika wykonania, pomysłowość, dobór składników/
• ekspedycja potraw /dobór zastawy sposób podania/
Ostatecznie, w końcowej klasyfikacji, biorąc pod uwagę część teoretyczną i praktyczną ZSCKR Nowy Targ zajął III miejsce.
Uczniowie medalowo poradzili sobie z „królikiem”. Mięso z królika nie cieszy się popularnością w Polsce i niełatwo jest przyrządzić królika tak, żeby mięso było delikatne i nieprzesuszone.
Opiekun konkursu Robert Stanek jest dumny, ze swoich podopiecznych, że udało im się sprostać regulaminowi konkursu, przyrządzić królika i stanąć na podium.
"Wielokrotnie już podkreślaliśmy, że w ZSCKR Nowy Targ lubimy kulinarne wyzwania, a przygotowanie potrawy z mięsa królika niewątpliwie było dla nas wyzwaniem, które zakończyło się sukcesem'" - podsumowują uczniowie
źródło: szkoła
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas