„Dzień Czekolady” w nowotarskim Rolniku (zdjęcia) - podhale24.pl
Piątek, 19 kwietnia
Imieniny: Adolfa, Tymona, Pafnucego
Zakopane
Clouds
Wiatr: 9.432 km/h Wilgotność: 95 %
Clouds
Wiatr: 9.216 km/h Wilgotność: 90 %
Clouds
Wiatr: 7.56 km/h Wilgotność: 93 %
Clouds
Wiatr: 9.972 km/h Wilgotność: 87 %
Clouds
Wiatr: 9.828 km/h Wilgotność: 87 %
Clouds
Wiatr: 11.808 km/h Wilgotność: 95 %
Jakość powietrza
32 %
Nowy Targ
0 %
Zakopane
0 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 16 | 32 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
09.04.2021, 16:37 | czytano: 1472

„Dzień Czekolady” w nowotarskim Rolniku (zdjęcia)

12 kwietnia to najsłodszy dzień w roku, bo właśnie wtedy, na całym świecie, obchodzony jest Światowy Dzień Czekolady.

arch. szkoły
arch. szkoły
"W naszej szkole, w tym dniu również będziemy celebrować słodkie święto czekolady, która jest uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat. Czy wyobrażacie sobie dzisiejszy świat bez czekolady? My nie, dlatego postanowiliśmy, że ten dzień to idealna okazja, aby zgłębić temat czekoladowego fenomenu. Z tej okazji przygotowaliśmy garść ciekawostek, dla wszystkich fanów i pasjonatów czekolady, by delektowali się nią z jeszcze większą przyjemnością.

Szczęście zamknięte w małej kosteczce czyli …
12 ciekawostek o CZEKOLADZIE
• W 1842 angielska firma Cadbury stworzyła pierwszą tabliczkę czekolady na świecie.
• Największe spożycie czekolady od lat rejestruje się w Stanach Zjednoczonych.
• Czekolada belgijska uchodzi za najlepszą na świecie.
• Największa polska tabliczka czekolady powstała w manufakturze w Korczynie i waży 2,5 kg. Jest dostępna w trzech tradycyjnych wariantach – biała, mleczna i ciemna.
• Istnieje gatunek czekolady nie rozpuszczającej się pod wpływem ciepła. Powstał specjalnie z myślą o żołnierzach, by z powodzeniem mogli nosić ją w kieszeniach.
• Drzewo kakaowca bywa nazywane „pokarmem bogów”. Dożywa około 200 lat, jednak jedynie przez 25 lat wytwarza ziarna.
• Najwięcej upraw kakaowców jest obecnie w Afryce. Największym jej producentem jest Wybrzeże Kości Słoniowej, skąd pochodzi 40% światowego kakao.
• Bez czekolady nie mogła się odbyć żadna wyprawa kosmiczna.
• Biała czekolada tak naprawdę nie jest do końca czekoladą, gdyż nie posiada najważniejszego składnika każdej czekolady czyli kakao.
• Czekolada działa antydepresyjnie i wpływa na zwiększenie produkcji hormonów szczęścia.
• Spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach pozytywnie wpływa na pracę mózgu, mięśni oraz układu krwionośnego.
• Ulubiona czekolada świadczy o osobowości człowieka. Czekoladę mleczną wybierają osoby romantyczne, gorzką zaś ci, którzy cenią rzeczy dobrej jakości. Wybór białej czekolady świadczy o niezdecydowaniu.

Opracowała: Dorota Kościelniak, ZSCKR
Reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas