Ocet jabłkowy - jakie ma właściwości? (art. sponsorowany) - podhale24.pl
Czwartek, 28 marca
Imieniny: Anieli, Renaty, Kastora
Jabłonka
Clouds
Wiatr: 3.024 km/h Wilgotność: 92 %
Clouds
Wiatr: 2.664 km/h Wilgotność: 94 %
Clouds
Wiatr: 2.34 km/h Wilgotność: 88 %
Clouds
Wiatr: 2.736 km/h Wilgotność: 87 %
Clouds
Wiatr: 7.524 km/h Wilgotność: 87 %
Clouds
Wiatr: 5.652 km/h Wilgotność: 95 %
Jakość powietrza
160 %
Nowy Targ
20 %
Zakopane
28 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Umiarkowana
PM 10: 80 | 160 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 10 | 20 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 14 | 28 %
21.09.2021, 09:24 | czytano: 857

Ocet jabłkowy - jakie ma właściwości? (art. sponsorowany)

Ocet jabłkowy to produkt naturalnego pochodzenia, który jest ceniony za swoje właściwości lecznicze. Może być stosowany w kuchni do zakwaszania potraw lub przygotowywania dressingów, ale także spożywany w celach prozdrowotnych. Jak ocet jabłkowy oddziałuje na organizm?

Ocet jabłkowy - co to jest?
Ocet jabłkowy powstaje w procesie fermentacji jabłek. W pierwszym etapie produkcji octu jabłkowego otrzymywany jest cydr - popularny napój o kilku procentowej zawartości alkoholu. Następnie do otrzymanego półproduktu dodawane są szczepy bakterii Acetobacter, pod których wpływem powstaje bezalkoholowy kwas octowy, będący podstawowym składnikiem octu jabłkowego. Inne kwasy, które zawiera ocet jabłkowy to kwas mlekowy, cytrynowy i propionowy i to właśnie ich obecność odpowiada za właściwości antyseptyczne. 
Działanie antyoksydacyjne ocet jabłkowy zawdzięcza obecności związków polifenolowych i beta-karotenu oraz witaminy C. 
Ocet jabłkowy jest też skarbnicą witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak potas, sód, wapń i magnez. 
Pektyny zawarte w occie jabłkowym naturalnej fermentacji należą do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, wpływają na uczucie sytości, dlatego picie octu jabłkowego jest zalecane dla osób odchudzających się.
W procesie wytwarzania octu jabłkowego wykorzystywane są różne rodzaje jabłek i od nich też zależą ostateczne cechy organoleptyczne, czyli klarowność płynu, smak, zapach i barwa - od słomkowej po ciemnobrązową.
Gdzie kupić dobrej jakości ocet jabłkowy naturalnej fermentacji? Dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością np. sklep dietetyczny Foods by Ann, jednak można go też zrobić samemu.
Właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy prezentuje dużo większą użyteczność, niż zastosowanie w kuchni do przygotowywania sosów, marynat, czy zakwaszanie potraw. Ceniony jest także za szerokie właściwości lecznicze, które są wykorzystywane w celu poprawy trawienia, rytmu wypróżnień, czy jako wsparcie procesu odchudzania. 
Właściwości lecznicze octu jabłkowego:
  • wpływa na zakwaszenie żołądka;
  • wspiera procesy trawienne;
  • działa antyseptycznie (eliminuje chorobotwórcze drobnoustroje);
  • pomaga w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych (zatok, gardła, nosa);
  • wspiera pracę układu odpornościowego;
  • redukuje stan zapalny;
  • działa antyoksydacyjnie (wpływa na regenerację uszkodzonych komórek i tkanek);
  • poprawia działanie układu moczowego;
  • normalizuje ciśnienie tętnicze krwi;
  • zapewnia wsparcie mikrobioty jelitowej.
Ocet jabłkowy jest często wykorzystywany jako wsparcie redukcji masy ciała. Biorąc pod uwagę szereg korzyści związanych z regularnym spożywaniem octu jabłkowego, będzie on wpływał na skuteczność procesu odchudzania. 
Przede wszystkim właściwe zakwaszenie żołądka przekłada się na lepsze trawienie posiłków wysokobiałkowych. Odpowiednia zawartość białka w diecie zapewnia uczucie sytości oraz daje efekt termogeniczny, czyli organizm pożytkuje dużo energii na trawienie produktów białkowych. Niestrawione białka, są traktowane jako ciała obce, co może niepotrzebnie stymulować układ immunologiczny i tym samym obciążać organizm, utrudniając utratę tkanki tłuszczowej.
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Samodzielne przygotowanie octu jabłkowego to proste zadanie, które nie wymaga dużych nakładów finansowych, jednak należy poświęcić trochę czasu. 
Przepis na ocet jabłkowy
Składniki:
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 litr wody;
  • 3 łyżeczki cukru lub miodu.
Do przygotowania octu jabłkowego będziemy potrzebowali szklane naczynie, wyparzone gorącą wodą. Jabłka, z których przygotujemy ocet, najlepiej niech będą dojrzałe, gdyż te zawierają zwiększoną ilość polisacharydów, które są niezbędne w procesie fermentacji. Warto też zwrócić uwagę na źródło pochodzenia jabłek i wybierać te z ekologicznych upraw. 
Sposób przygotowania octu jabłkowego
  • Pokrojone w ćwiartki jabłka umieść w szklanym naczyniu.
  • Zalej wodą, której uprzednio został rozpuszczony miód lub cukier.
  • Naczynie przykryj gazą i odstaw na 3-5 tygodni w ciepłe, zacienione miejsce.
  • Przelej powstały ocet jabłkowy do czystej butelki.
Kiedy wiadomo, że ocet jest już gotowy do spożycia? Należy obserwować i wychwycić moment, kiedy woda przestanie się pienić. Oznacza to, że proces fermentacji się zakończył. 
Ocet jabłkowy nie wymaga szczególnych warunków przechowywania i nadaje się do spożycia nawet przez kilka lat, nie tracąc swoich właściwości.
Reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas