Pięciu mistrzów kuchni, siedem dań i smaki, które długo zostają w pamięci - podhale24.pl
Środa, 18 września
Imieniny: Stefanii, Irmy, Stanisława
Szczawnica
Clouds
13°
Wiatr: 4.32 km/h Wilgotność: 74 %
Clouds
13°
Wiatr: 3.924 km/h Wilgotność: 89 %
Clouds
14°
Wiatr: 3.852 km/h Wilgotność: 73 %
Clouds
14°
Wiatr: 1.872 km/h Wilgotność: 75 %
Clouds
Wiatr: 5.004 km/h Wilgotność: 74 %
Clouds
Wiatr: 5.94 km/h Wilgotność: 71 %
05.09.2024, 23:45 | czytano: 2700

Pięciu mistrzów kuchni, siedem dań i smaki, które długo zostają w pamięci

Dziesiąta edycja Nocnego Gotowania w restauracji WIDOK w Bukowinie Tatrzańskiej cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród lokalnych miłośników wykwintnej kuchni. Pięciu mistrzów kuchni przygotowało siedmiodaniową kolację degustacyjną. Na talerzach pojawiły się tradycyjne i znane produkty, ale w niezwykłych aranżacjach. Restauracja po raz kolejny przygotowała dla swoich gości coś wyjątkowego.

Fot. BUKOVINA Resort
Fot. BUKOVINA Resort
Szefowie kuchni, wielokrotnie nagradzani laureaci konkursów, kucharze ceniący tradycyjną i eksperymentalną kuchnię, pozwolili swoim gościom wyruszyć w kulinarną podróż przez najlepsze smaki Polski, od Kaszub po Podhale. Szef bukowiańskiej restauracji Marcin Gruszka i jego goście - Tomasz Ziółkowski, Maciej Hippler, Bartosz Peter oraz gość specjalny Dawid Grucel - zaskoczyli ich swoimi kulinarnymi propozycjami.



W wieczornym menu znalazły się: amuse bouche, tatar z kaszubskiego pstrąga, łódzkie prażoki, jesiotr, sorbet, kaczka z botwiną, a na deser bułeczka drożdżowa oraz Petit Fours. Smaki i aromaty potrwa podkreślały wina serwowane do każdego dania - włoskie, hiszpańskie i francuskie.



Dla jednych odkryciem był dressing z liści nasturcji, dla innych sorbet z limonki z wyciągiem z kosodrzewiny, dla kolejnych tradycyjne łódzkie prażoki faszerowane nóżkami wieprzowymi.



Wszystko, oczywiście, w eleganckiej oprawie, piękne podane, z obsługą kelnerską na najwyższym poziomie. Warto czasami wziąć udział w takim wydarzeniu, choćby po to, aby przypomnieć sobie, że istnieje coś takiego jak kuchnia na naprawdę wysokim poziomie. I nie chodzi tylko o wysokość nad poziom morza, jak w przypadku bukowiańskiej restauracji.



Ten wieczór pysznie zapisał się w pamięci gości.



r/
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
komentarze
2
Aga10:53, 6 września 2024
Polecam każdemu chociaż raz przeżyć takie wydarzenie kulinarne. Pięknie podane, pyszne jedzenie i wspaniała atmosfera. Brawa za organizację.
2
Zagadka09:42, 6 września 2024
To wydarzenie Kulinarne ? Biznesowe? Czy towarzyskie, reklamowe bo się zgubiłem
0
Stosek08:42, 6 września 2024
Pamiętam jak moja babcia łowiła ośmiornice w potoku i przyrządzała ją z borowikami
0
King of the Bill06:13, 6 września 2024
Byłem na takim weselu, co serwowano takie smakołyki.
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
Co, gdzie, kiedy
Nie przegap!
08
12.2024
Nie przegap!
Trwa do 12.10.2024
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas