Szefowie kuchni, wielokrotnie nagradzani laureaci konkursów, kucharze ceniący tradycyjną i eksperymentalną kuchnię, pozwolili swoim gościom wyruszyć w kulinarną podróż przez najlepsze smaki Polski, od Kaszub po Podhale. Szef bukowiańskiej restauracji Marcin Gruszka i jego goście - Tomasz Ziółkowski, Maciej Hippler, Bartosz Peter oraz gość specjalny Dawid Grucel - zaskoczyli ich swoimi kulinarnymi propozycjami.
W wieczornym menu znalazły się: amuse bouche, tatar z kaszubskiego pstrąga, łódzkie prażoki, jesiotr, sorbet, kaczka z botwiną, a na deser bułeczka drożdżowa oraz Petit Fours. Smaki i aromaty potrwa podkreślały wina serwowane do każdego dania - włoskie, hiszpańskie i francuskie.
Dla jednych odkryciem był dressing z liści nasturcji, dla innych sorbet z limonki z wyciągiem z kosodrzewiny, dla kolejnych tradycyjne łódzkie prażoki faszerowane nóżkami wieprzowymi.
Wszystko, oczywiście, w eleganckiej oprawie, piękne podane, z obsługą kelnerską na najwyższym poziomie. Warto czasami wziąć udział w takim wydarzeniu, choćby po to, aby przypomnieć sobie, że istnieje coś takiego jak kuchnia na naprawdę wysokim poziomie. I nie chodzi tylko o wysokość nad poziom morza, jak w przypadku bukowiańskiej restauracji.
Ten wieczór pysznie zapisał się w pamięci gości.
r/
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas