Maciej Rzankowski, właściciel cukierni Samanta: "Od dwóch miesięcy w Zakopanem królują pączki dubajskie, ale wygrywa pączek z nadzieniem różanym" - podhale24.pl
Rabka Zdrój
Clouds
8°C
Clouds
8°C
Clouds
9°C
Clouds
9°C
Clouds
8°C
Clouds
5°C
Kartka z kalendarza
27.02.2025, 09:50 | czytano: 5639

Maciej Rzankowski, właściciel cukierni Samanta: "Od dwóch miesięcy w Zakopanem królują pączki dubajskie, ale wygrywa pączek z nadzieniem różanym"

W cenionej i słynącej ze świetnych wypieków cukierni Samanta w Zakopanem, działającej od blisko 100 lat, tradycja pieczenia pączków łączy się z rodzinną historią, a sama cukiernia przygotowuje się na intensywną pracę w ten szczególny dzień. Maciej Rzankowski, właściciel cukierni, który prowadzi firmę już jako trzecie pokolenie, zdradza kulisy przygotowań.

Maciej Rzankowski. Zdj. Marcin Szkodziński
Maciej Rzankowski. Zdj. Marcin Szkodziński
- Zaczęła babcia, potem rodzice, no i teraz ja, aczkolwiek też już dochodzę do wieku emerytalnego, więc już takie pełne to trzecie pokolenie - mówi z uśmiechem właściciel cukierni, którzy działalność przejął i rozwinął po rodzicach. Historia cukierni sięga czasów, kiedy w Zakopanem smażono pączki według starych receptur, a tradycje przekazywane były z pokolenia na pokolenie.

Tłusty Czwartek, jak co roku, jest dla cukierni okresem intensywnej pracy. - Tradycyjnie to jest najbardziej gorący okres dla piekarni i cukierni w całej Polsce. Podobnie jest także u nas. Zaczęliśmy już w środę i tak do godz. 10-11 w czwartek będziemy pracować. Potem jeszcze musimy zakład przywrócić do stanu normalnej produkcji, co też nie jest rzeczą prostą - wyjaśnia Rzankowski. Codziennie cukiernia produkuje ok. 500 pączków, ale w tłusty czwartek liczba ta rośnie do imponujących 15 tysięcy. - Tyle w tłusty czwartek wyjedzie pączków do naszych sklepów i odbiorców - dodaje.

Choć tradycja jest dla cukierników w Samancie ważna, nie brak w nich także innowacji. Rzankowski podkreśla, że prawdziwy pączek powinien być z nadzieniem różanym, zrobiony w tradycyjny sposób, na jajkach i z dużą ilością żółtek, oraz smażony na smalcu. - Tak podaje historia, ale my używamy oleju rzepakowego ze względu na lepszy smak - tłumaczy właściciel cukierni.

W Zakopanem, oprócz tradycyjnych pączków, zyskują na popularności nowinki. - Od dwóch miesięcy w Zakopanem królują pączki dubajskie, ale wygrywa pączek z nadzieniem różanym. Te dubajskie mają nadzienie pistacjowe z dodatkiem ciasta kataifi i dodatkiem czekolady - mówi Rzankowski, zwracając uwagę na rosnący trend wśród klientów.

Cukiernia Samanta, choć mocno zakorzeniona w tradycji, z powodzeniem łączy ją z nowoczesnymi trendami. W tłusty czwartek, jak co roku, mieszkańcy Zakopanego oraz turyści mogą liczyć na najwyższą jakość i smak, który łączy pokolenia.

em/r
Ankieta
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
komentarze
1
pierdu , pierdu13:40, 27 lutego 2025
Pączki dubajskie , to tak samo jak kremówka wiedeńska . Takie tam pierdu , pierdu?
0
Gulasz Juliusz Zeżarł12:35, 27 lutego 2025
Od dwóch miesięcy w Zakopanem królują pączki dubajskie, ale wygrywa pączek z nadzieniem różanym

Uprzejmie proszę o wyjaśnienie tej logicznej zagadki: dlaczego króluje dubajski, chociaż wygrywa ten z nadzieniem różanym?:)
1
pomyśl zanim coś chlapniesz12:17, 27 lutego 2025
Najlepsze pączki w najstarszej piekarni -ciastkarni na ulicy Kościeliskiej "U Dańca" Prawdziwe z powidłem różnym , a takiego nikt w Zakopanem i okolicy nie robi . palce lizać !!!
1
spostrzegawczy11:17, 27 lutego 2025
Paczki dubajskie to brzmi dumnie! Mają one tyle wspólnego z Dubajem co ja z lotem na Księżyc. No, ale chwyt reklamowy musi jakiś być!
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Co, gdzie, kiedy
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Aplikacja mobilna
Obserwuj nas
kwiecień
19
Sobota
Imieniny:Adolfa, Tymona, Pafnucego
Kliknij po więcej