Sobota, 01 października
Imieniny: Danuty, Remigiusza, Romana
Zakopane
Clouds
12°
Wiatr: 2.304 km/h Wilgotność: 99 %
Clouds
11°
Wiatr: 2.16 km/h Wilgotność: 36 %
Clouds
12°
Wiatr: 1.62 km/h Wilgotność: 99 %
Clouds
12°
Wiatr: 3.636 km/h Wilgotność: 95 %
Clouds
14°
Wiatr: 6.12 km/h Wilgotność: 95 %
Clouds
11°
Wiatr: 5.544 km/h Wilgotność: 99 %
Jakość powietrza
58 %
Nowy Targ
14 %
Zakopane
24 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 29 | 58 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 7 | 14 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 12 | 24 %
Koronawirus
11
Zakażonych
0
Zgonów
Powiat
Nowotarski
Powiat
Tatrzański
Zakażonych
7
4
Zgonów
0
0
Na kwarantannie
0
0
Wykonanych testów
26
23
12.08.2018, 17:22 | czytano: 2489

IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem (zdjęcia)

ZAKOPANE. Uroczystego otwarcia dziewiątej edycji Europejskich Targów Produktów Regionalnych dokonał starosta tatrzański Piotr Bąk, któremu towarzyszyli prelegenci konferencji.

zdj. Piotr Korczak
Dzień rozpoczęto od konferencji „Miód i pszczelarstwo w kulturze europejskiej”. O związkach pszczelarstwa z kulturą opowiadała dr hab. profesor PPWSZ Anna Mlekodaj z Instytutu Nauk Humanistyczno-Społecznych i Turystyki PPWSZ w Nowym Targu. O tajemnicach z życia pszczół opowiadał Józef Bukowski z Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie. O właściwościach prozdrowotnych miodu i wybranych produktów pszczelich mówił dr hab. inż. Stanisław Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydział Technologii Żywności. Konferencji towarzyszyła degustacja potraw restauracji Villa Toscana oraz Karczmy przy Młynie.

Tematowi miodów poświęcone były nie tylko wkłady naukowe. W „Zarembku Tradycji” odbyło się seminarium „Tajemnice miodów”.

Kulinarną oprawę dnia zapewniło Koło Gospodyń Wiejskich z Baranowa. Panie przygotowały „Kurpiowską kapustę”, czyli kiszoną kapustę zasypywaną kaszą, gotowaną na żeberkach, która na koniec gotowania zasypywana jest kaszą jęczmienną.

Miłośnicy tradycyjnych potraw mieli również okazję spróbować „Kwaśnicy z grulami ze stuką”, na podstawie rodzinnego przepisu Tadeusza Szostaka-Berdy, która przygotowana została wspólnie z członkami Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych to jednak nie tylko jedzenie, ale również rzemiosło. Podczas dzisiejszego dnia wszyscy chętni mogli wziąć udział w warsztatach malowania uli, które przeprowadziła Maria Wnęk oraz warsztatach rzeźbiarskich Stanisława Buńdy. Panie z KGW z Baranowa uczyły również tworzenia kwiatów z bibuły.

Dzięki uprzejmości pana Tadeusza Szostaka-Berdy, na terenie Targów zobaczyć ponownie można koło wodne, które napędza tradycyjny folusz i młot kuźniczy. W Zarembku Tradycji wziąć można udział w pokazach przyrządzania potraw według starodawnych przepisów, prezentacjach pracy folusza i młota, pokazach slajdów, filmów oraz produktów.

Na targowej scenie wystąpiły zespoły regionalne: Małe Klimki oraz Zielony Jawor.

Zespół Góralski im. Klimka Bachledy z Zakopanego rozpoczął swoją działalność w 1952 r. w Zakopanem przy ZWW „Cepelia”. W 1957 r. po reaktywacji Związku Podhalan przeszedł pod jego skrzydła i tak pozostało do dziś. Zespół od zawsze zrzeszał ludzi, którym kultura góralska; autentyczny śpiew, taniec, muzyka, gwara leżały głęboko na sercu. Od ponad pół wieku pielęgnuje tradycje, które w naszym regionie są ciągle żywe.

Zespół Regionalny „Zielony Jawor” z Krempach powstał w 1989 jako odpowiedź na odradzające się na Spiszu tradycje stroju ludowego i prezentowania obrzędów. Zespół intensywnie pracuje z dziećmi, młodzieżą oraz osobami dorosłymi w Wiejskim Domu Kultury w Krempachach w czterech grupach wiekowych: „Mali Toniecnici” I i II, „Jaworinki” i „Zielony Jawor”. Grupy z powodzeniem prezentują swoje tańce, stroje i zwyczaje na scenach swojego regionu, w całej Polsce i na świecie, m.in. na Słowacji, Węgrzech, Litwie, we Francji, Niemczech, Czechach, Serbii, Czarnogórze, Rumunii, Chorwacji. Repertuar taneczny zespołu jest bardzo szeroki. Przede wszystkim są to tańce spiskie, opracowane w programach choreograficznych takich jak: Gąski, Chustecki, Werbunk, Pragnom Chłopci, Jawor, Madziarski, Mamo moja, Józef obeseł, Maki, Krympasanka. Zespół ma na swoim koncie opracowania tańców słowackich, w sześciu choreografiach.

Regina Korczak - Watycha, zdj. Piotr Korczak
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
zar17:55, 12 sierpnia 2018
Jak jest taka organizacja targów, jaka jest organizacja w firmie która ją organizuje to współczuje wystawcom i gościom
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas