Redykołkami bacowie podhalańscy nazywają małe serki w kształcie jelonka lub baranka, które powstały z resztek produktu przeznaczonego na oscypek. Po zejściu z hal obdarowywano redykołkami dzieci.
Dwa lata temu podczas składania wniosku do Komisji Europejskiej o zarejestrowanie produktów regionalnych z Podhala - serek został wpisany na listę obok oscypka, bryndzy i buncu. W tej chwili zakończyła się cała procedura wymagana przez Komisję Europejską. Redykołkę za akceptowano, jako produkt regionalny i chroniony w całej Unii Europejskiej. Ta decyzja rozpoczyna kolejny etap wprowadzania serowej figurki do Unii.
- Można się cieszyć, że kolejny nasz produkt znajdzie się w Unii, że droga do rejestracji innych jest przetarta i może to służyć jako kolejna rzecz do promocji - twierdzi starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski. - Jednak w moim przekonaniu nie jest to tak bardzo ważne, bo redykołka nie ma aż tak wielkiego znaczenia na rynku, a rejestracja przyniesienie podobne kłopoty, jakie przyniósł oscypek. Byłem nawet zwolennikiem pomysłu, żeby wycofać redykołkę z wniosku o rejestrację. Bardziej zależy mi na uzyskaniu certyfikatów dla naszej jagnięciny i miodu.
Więcej: Dziennik Polski
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas