Poniedziałek, 23 wrzesień 2019, Imieniny: Bogusława, Tekli, Liberta
Szczawnica i okolice
Clear
Wiatr: 5.4 km/h Wilgotność: 86
Clear
Wiatr: 5.4 km/h Wilgotność: 86
Clear
Wiatr: 5.4 km/h Wilgotność: 86
Clear
Wiatr: 5.4 km/h Wilgotność: 93
Clear
Wiatr: 5.4 km/h Wilgotność: 86
Clear
Wiatr: 5.4 km/h Wilgotność: 86
Jakość powietrza
Nowy Targ
Dobra
Zakopane
Bardzo dobra
15.08.2019, 21:01 | czytano: 4320

Stanisław Barnaś zrobił najlepszego oscypka na Festiwalu Oscypka i Serów Wszelakich w Zakopanem (zdjęcia)

zdj. Piotr Korczak

Stanisław Barnaś wytworzył najlepszego oscypka X Europejskich Targów Produktów Regionalnych. W konkursie z pokonał 9 przeciwników z całego Podhala. Rywalizacja baców w ramach Festiwalu Oscypka i Serów Wszelakich była ostatnim punktem tegorocznych Targów.

Zgłoszone sery oceniali bacowie, przedstawiciele zaprzyjaźnionych powiatów łowickiego i kartuskiego oraz przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska. Uczestnicy konkursu oraz jurorzy wzięli również udział w Paradzie Bacowskiej, która przeszła Krupówkami na Górną Rówień Krupową.

Nagrodę dla najlepszego bacy wręczyli starosta Piotr Bąk, wiceprzewodniczący Rady Powiatu Tatrzańskiego Marcin Zubek oraz radny Paweł Para. W imieniu zwycięzcy pamiątkową statuetkę odebrał Jan Janczy ze Związku Hodowców Owiec i Kóz.

Rozstrzygnięty został również konkurs na najładniejsze stoisko. Głosami publiczności zwyciężyła firma Miody Dworskie.

W Zarembku Tradycji zaprezentował się dziś zakopiański oddział PTTK, który przeprowadził wśród publiczności konkurs wiedzy o regionie.

O podniebienia gości zadbali członkowie Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników oraz panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Łubna i Kościeliska.

Na targowej scenie zaprezentowały się zespoły „Górolicki”, „Białodunajcanie” oraz Muzyka Pasterska „Jutrzenki”. Dzień zakończył się koncertem muzyki Jana Karpiela-Bułecki.

inf prasowa, zdj. Piotr Korczak
galeria zdjęć
najnowsze informacje
komentarze
Pucok19:06, 16 sierpnia 2019
baca z Warszawy, tak niejadalne bo żeby taki zrobić i był jadalny to trzeba umieć. Myślisz, że do lat 70-tych ubiegłego wieku nie robiono takich jadalnych oscypków?
baca z Warszawy18:44, 16 sierpnia 2019
100% oscypki z mleka owczego są niejadalne
hahaha16:33, 16 sierpnia 2019
A kto to oceniał te oscypki? Na pewno strażak barnaś . Wszystko wiadome.
The pukot08:56, 16 sierpnia 2019
Kto nie jadł oscypka ze 100 % mleka owczego ten nie wie co to prawdziwy oscypek.
Monika z Orawy22:17, 15 sierpnia 2019
Najlepsze oscypki są z orawskiego mleka krowiego , produkowane oczywiscie na Orawie .
dodaj komentarz
regulamin
Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd.
Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).
reklama
kursy walut
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Zamknij