W Jaworkach bacowie i juhasi rozpoczęli kolejny sezon pasterski. W Pieniny przyjechały tysiące turystów, aby pożegnać owce udające się na okres letni na jaworczańskie hale.
Wiosenny redyk rozpoczął się uroczystą mszą świętą w miejscowym kościele pw. Jana Chrzciciela, w intencji szczęśliwego sezonu. Nabożeństwo uświetniła góralska muzyka.
Zebrani goście mogli zobaczyć przejście owiec do kosoru, a potem na pobliskie łąki. Przy jaworczańskim amfiteatrze była okazja, by skosztować - m.in. oscypków, bundzu czy bryndzy. Swoje smakołyki oferowały panie z okolicznych Kół Gospodyń Wiejskich, m.in z Jaworek, Grywałdu czy Trybsza.
Owieczki były głównym tematem prac wystawianych przez miejscowych artystów. Na scenie grały, śpiewały i tańczyły zespoły regionalne.
To było wielkie święto pasterstwa i pienińskiego folkloru. Po ilości turystów, którzy przybyli do Jaworek z całej Polski, można być pewnym, że właśnie taką bogatą ofertą region może przyciągać turystów.
jd/ zdj. Zbigniew Lach