Zastanawiasz się, w czym tkwi sekret wyjątkowego smaku dań kuchni francuskiej? Tajemnicą jest umiejętne wykorzystanie wina, które podbija walory potraw. Odkryj wraz z nami, jakie wina najlepiej pasują do sosów i marynat.
Gdy myślimy o kuchni francuskiej, jednym z pierwszych skojarzeń są wina Bordeaux. To wysokiej jakości alkohole pochodzącego z jednego z największych zwartych obszarów, na którym produkowane jest wino. Szacuje się, że ponad 80% produkcji stanowią wina czerwone, natomiast niecałe 20% przypada na wina białe. Wśród win wytwarzanych w regionie Bordeaux dominują alkohole powstające z pięciu głównych szczepów. Dla win czerwonych są to merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc, natomiast dla win białych semillon oraz sauvignon blanc. Każda z tych odmian posiada swój unikalny smak, który doskonale podbija walory dań kuchni francuskiej.
Bez wątpienia jest to kraj słynący z wyrafinowanych potraw, które zaskakują swoją wielowymiarowością. Jedną z tajemnic niezwykłego smaku jest wykorzystywanie potencjału sosów i marynat, zwłaszcza tych opartych na winie. Na początku przedstawimy możliwości kryjące się za białymi odmianami z regionu Bordeaux. Semillon przyciąga owocowymi nutami, wśród których mogą przeważać zarówno jabłka i gruszki, jak i owoce tropikalne np. brzoskwinie i ananasy. Słodki owocowy smak doskonale współgra z sosem holenderskim, którego podstawą są żółtka jaj i masło. Semillon dodaje kompozycji świeżości i nieco przełamuje tłustą bazę.
Odrobinę podobny do sosu holenderskiego jest sos maślany, a więc beurre blanc. Tym razem jednak zamiast jajek dodawana jest siekana szalotka. Ponownie wino znakomicie komponuje się z maślanym smakiem. Semillon możesz wykorzystać też do cytrusowych marynat, które w połączeniu z tymiankiem i rozmarynem fenomenalnie współgrają z rybami i białym mięsem. Z kolei nieco kwaskowate sauvignon blanc tworzy perfekcyjną harmonię z sosem vinaigrette. Ponadto obecne w sosie estragon i bazylia dodatkowo podbijają ziołowe nuty wina. Odrobiną sauvignon blanc możesz też wzbogacić pikantne sosy musztardowe, które są podawane z mięsami. Białe wino jest również idealnym uzupełnieniem popularnego francuskiego sosu aioli.
Idealną bazę do francuskich sosów i marynat stanowią również wina czerwone, a wśród nich merlot, który słynie z wyrazistego smaku czerwonych owoców. W zależności od regionu w merlocie mogą być też wyczuwalne nuty ziemiste, kiszonkowe czy ziołowe. Merlot ma mocny smak, a jednocześnie w ustach sprawia wrażenie jedwabistego i delikatnego. Stanowi doskonały wybór do sosu bordoskiego, który powstaje właśnie na bazie czerwonego wina. Ponadto w sosie nie może zabraknąć masła, szalotki i estragonu. Owocowe nuty merlota fenomenalnie podbijają smak sosu, który najczęściej jest serwowany z czerwonym mięsem.
Merlot stanowi też znakomity składnik sosu demi glace, który jest tworzony z wina i wywaru mięsnego. Sos demi glace najczęściej jest wykorzystywany jako podstawa dla innych sosów. Kolejnym niezwykle interesującym winem jest cabernet sauvignon, w którego aromacie wyczujesz zioła i czarne owoce. To znakomity dodatek do wyrazistych sosów i marynat np. sosu grzybowego, który jest podawany z wołowiną lub dziczyzną. Na bazie cabernet sauvignon, czosnku, rozmarynu i tymianku możesz przygotować aromatyczną marynatę do mięs.
Jeżeli lubisz pikantne sosy, wówczas idealnym winem będzie cabernet franc. Aromat truskawek, malin, czerwonej porzeczki, a czasem także papryki znakomicie współgra z sosem pieprzowym. To idealny dodatek do steków oraz czerwonych mięs. Cabernet franc jest także używane do sosów truflowych. Nie ma wątpliwości, że znajomość wyjątkowych win z regionu Bordeaux pomoże Ci przyrządzić wiele wyśmienitych dań kuchni francuskiej.