„Juhaskie jadło” Janiny Zborowskiej z Witowa zdobyło Grand Prix nowotarskiego półfinału 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku zorganizowanego w niedzielę pod Miejską Halą Lodową. Gaździna zyskała także uznanie publiczności w plebiscycie i zajęła pierwsze miejsce w kategorii „jak u mamy” żeberkami na żętycy.
W pozostałych kategoriach zwyciężyły redykołka z żurawiną Wojciecha Komperdy z Ratuowa (ekologiczne przysmaki), oscypek Stanisława Barnasia z Czerwiennego (tradycyjne specjały) oraz chleb „Zadyma” z restauracji „Zadyma” w Szaflarach (smakołyk z legendą).
Ocena na półfinale odbywała się na dwa sposoby. Ocena publiczności w przypadku grand prix byłą zgodna z jurorami (Zbigniew Kurleto - szef kuchni w krakowskiej restauracji „Eureka", a wraz z aktorami Sebastianem Wątrobą i Grzegorzem Komendarkiem). Drugie miejsce zdobył pstrąg z gospodarstwa „Kali” Józefa Magiery z Lipnicy Wielkiej, trzecie - tu również zgodnie z publicznością - chleb „Zadyma”. W konkursie gotowania zwyciężyła restauracja Villa Toscana za gulasz nowotarski z makaronem i warzywami.
Oprócz wszelkiego rodzaju pyszności oferowanych na stoiskach przez uczestników nowotarskiego półfinału Festiwalu, nie zabrakło strawy duchowej w postaci występów „Hyrnych”, koncertu zespołu „Insomina”, a przede wszystkim gwiazdy dnia „InoRos”, która bawiła publiczność zgromadzoną licznie na nowym parkingu przy lodowisku.
Źródło: Urząd Miasta w Nowym Targu / zdjęcia Michał Adamowski