Dziś w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 929/2012 z dnia 8 października 2012 roku rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „jagnięcina podhalańska” - informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Certyfikat daje przywileje hodowcom owiec z terenów górskich. M.in. chroni na terenie całej Unii Europejskiej lubianą i cenioną jagnięcinę podhalańską - ściśle określa, na jakich terenach można hodować owce i jakiej muszą być rasy, żeby mięso, które będzie potem z nich sprzedawane mogło nosić nazwę "jagnięcina podhalańska".
"W województwie śląskim są to gminy Istebna, Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Ujsoły, Jeleśnia i Koszarawa, a w województwie małopolskim cały powiat nowotarski i cały powiat tatrzański oraz gminy: Zawoja, Bystra i Sidzina (powiat suski), Niedźwiedź i część gminy Kamienica, która położona jest na terytorium Gorczańskiego Parku Narodowego (powiat limanowski), sołectwa Olszówka, Raba Niżna, Łostówka, Łętowe i Lubomierz (gmina Mszana Dolna) oraz gminy Piwniczna, Muszyna i Krynica (powiat nowosądecki). Tylko jagnięcina hodowana na tych terenach będzie mogła być sprzedawana pod chroniona nazwą „jagnięcina podhalańska” - informuje portal potrawyregionalne.pl.
Wniosek o unijny certyfikat dla jagnięciny podhalańskiej został złożony przez Tatrzańsko-Beskidzką Spółdzielnię Producentów „Gazdowie” oraz Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu.
To 36. polski produkt wpisany do unijnego rejestru. Są już w nim m.in. oscypek, bryndza podhalańska i redykołka.
oprac. r/