Warsztaty kulinarne w ZSCKR - "Nie marnuj żywności" (zdjęcia)

NOWY TARG. W środę 2 października br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego młodzież doskonaliła swoje umiejętności pod okiem fachowców na „Warsztatach Kulinarnych”. Tegoroczna edycja warsztatów odbyła się pod hasłem: "Nie marnuj żywności".
W konkursie wzięło udział 7 drużyn 3-osobowych, a ich zmagania oceniało jury w składzie: Marian Nowak – dyrektor ZSCKR, Halina Galas – nauczycielka w ZSCKR, Tomasz Latocha – przedstawiciel Agencji Rynku Rolnego oraz Wojciech Włosowski i Marek Galica - przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Konkurs składał się z dwóch części. W pierwszej uczniowie mieli przygotować prezentację multimedialną na temat sposobów ograniczenia marnowania żywności w zakładzie gastronomicznym. Druga część polegała na przygotowaniu potrawy własnego autorstwa z otrzymanych od jury surowców. Według sędziów wszystkie drużyny spisały się na medal, jednak miejsce na podium było tylko jedno. Zwycięską drużynę wyłoniono po burzliwej naradzie a w jej skład wchodzili uczniowie reprezentujący klasę II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Justyna Bańka, Dawid Batkiewicz oraz Justyna Połomska. Jury postanowiło również nagrodzić wyróżnieniem drużynę z klasy IV technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego w składzie: Ewa Bizub, Ula Bizum oraz Monika Janeczek. Wszyscy laureaci otrzymali nagrody oraz dyplomy uczestnictwa w konkursie.
Mamy nadzieję, że w przyszłości absolwenci naszej szkoły z dumą będą prezentować swoje umiejętności w telewizyjnych programach kulinarnych.

źródło: ZSCKR Nowy Targ

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 07.10.2013 18:25