W niedzielę w Zakopanem - dzień bryndzy

ZAKOPANE. Święto bryndzy będzie ostatnim dniem trwających na Równi Krupowej V Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Bryndza to miękki ser podpuszczkowy z owczego mleka. Jest to tradycyjny wyrób podhalański.
Bryndza podhalańska jest pierwszym polskim produktem spożywczym, który został zarejestrowany jako regionalny przez Komisję Europejską.

Dzień bryndzy rozpocznie Franciszek Bachleda Księdzularz o godzinie 12.00 prowadząc seminarium zatytułowane "Społeczne problemy i cechy wspólne ludzi Karpat. Potem w namiocie konferencyjnym zaprezentowany zostanie film dokumentalny "Redyk Karpacki". Zaplanowano także spotkanie z reżyserem filmu Wojciechem Jachymiakiem.

Opowieść o Karpatach i bryndzy słowackiej, rumuńskiej, polskiej snuć będą Adam Kitkowski i Józef Michałek - uczestnicy ubiegłorocznej wędrówki łukiem Karpat.

Z kolei baca Stanisław Tylko pokaże jak się robi bryndzę podhalańską. Do pełni wiedzy o serze niezbędna będzie degustacja, dlatego Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury zaprasza na pierogi i moskole z bryndzą.

s/

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 16.08.2014 22:56