Podhalańskie jagnięta pojadą niedługo do Włoch

Już niedługo rozpocznie się na Podhalu doroczny skup jagniąt. Polska jagnięcina blisko 30 lat jest eksportowana do Włoch. W okresie wielkanocnym jest przysmakiem na świątecznych stołach w Italii.
Hodowcy uważają, że prawdziwym sukcesem będzie sprzedanie do Włoch ok. 15 tysięcy sztuk. Niestety, z roku na rok eksport spada. Nic nie wskazuje na to, aby udało się osiągnąć wyniki z czasów, gdy do Włoch jechało 25 tysięcy sztuk i więcej.

Cena skupu zależy od wagi jagnięcia. Im cięższe, tym mniej dostaje hodowca. Są trzy klasy wagowe. Rolnik najwięcej dostaje za jagnięta od 9-14 kilogramów – ok. 10 złotych. Potem cena systematycznie spada. Kolejna kategoria wagowa to 15-18, a następna 19-25 kg.

Największą konkurencję dla Polaków stanowią najwięksi w Europie producenci jagnięciny - Rumuni, którzy hodują około 13 mln owiec.

Skup jagniąt na Podhalu jest organizowany przez Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu oraz Tatrzańsko - Beskidzką Spółdzielnię Producentów "Gazdowie".

Jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy - cakiel.

js/

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 06.03.2016 20:23