"Zoskalańskie jodełko" po raz 22. (zdjęcia)

W sobotni wieczór w remizie OSP w Zaskalu odbył się XXII Gminny Konkurs Potraw Regionalnych "Zoskalańskie jodełko".
Gospodynie z Zaskala, Maruszyny, Szaflar, Boru, Skrzypnego oraz Bańskiej Wyżnej i Niżnej przygotowały na konkurs około 400 potraw, przekąsek i napojów. W pierwszej kolejności oceniała je komisja powołana przez organizatorów, a gdy ta przeszła wszystkie stoliki, spróbować mógł ich każdy obecny na sali.

Obok stołów z tradycyjnymi potrawami, był też stół Unii Europejskiej z przysmakami nawiązującymi do kuchni starego kontynentu oraz stół z lokalnym piwem z browaru Zadyma.

Konkurs tradycyjnie rozpoczął się od odegrania i wspólnego odśpiewania przyśpiewki "Hej tam spod Tater". Zebranych w remizie powitał wójt Rafał Szkaradziński, który poprosił o uczczenie minutą ciszy zmarłego niedawno radnego Stanisława Kubickiego ze Skrzypnego.

Potrawy poświęcił proboszcz miejscowej parafii ks. Ryszard Gaweł. Gośćmi imprezy byli m.in. posłowie Anna Paluch i Edward Siarka, starosta nowotarski Krzysztof Faber, wicestarosta Władysław Tylka i wiceprezes Zarządu Głównego Związku Podhalan Alojzy Lichosyt.

Konferansjerami konkursu prowadzili prezes Związku Podhalan w Zaskalu Andrzej Tylka i wiceprezes Jacek Król. Przygrywała kapela góralska Czesława Joniaka ze Skrzypnego.

Organizatorami imprezy byli oddział Związku Podhalan w Zaskalu oraz Wójt i Rada Gminy Szaflary.

r/ zdjęcia Robert Miśkowiec

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 04.12.2016 14:29