W sobotni wieczór w remizie OSP w Zaskalu odbył się XXII Gminny Konkurs Potraw Regionalnych "Zoskalańskie jodełko".
Gospodynie z Zaskala, Maruszyny, Szaflar, Boru, Skrzypnego oraz Bańskiej Wyżnej i Niżnej przygotowały na konkurs około 400 potraw, przekąsek i napojów. W pierwszej kolejności oceniała je komisja powołana przez organizatorów, a gdy ta przeszła wszystkie stoliki, spróbować mógł ich każdy obecny na sali.
Obok stołów z tradycyjnymi potrawami, był też stół Unii Europejskiej z przysmakami nawiązującymi do kuchni starego kontynentu oraz stół z lokalnym piwem z browaru Zadyma.
Konkurs tradycyjnie rozpoczął się od odegrania i wspólnego odśpiewania przyśpiewki "Hej tam spod Tater". Zebranych w remizie powitał wójt Rafał Szkaradziński, który poprosił o uczczenie minutą ciszy zmarłego niedawno radnego Stanisława Kubickiego ze Skrzypnego.
Potrawy poświęcił proboszcz miejscowej parafii ks. Ryszard Gaweł. Gośćmi imprezy byli m.in. posłowie Anna Paluch i Edward Siarka, starosta nowotarski Krzysztof Faber, wicestarosta Władysław Tylka i wiceprezes Zarządu Głównego Związku Podhalan Alojzy Lichosyt.
Konferansjerami konkursu prowadzili prezes Związku Podhalan w Zaskalu Andrzej Tylka i wiceprezes Jacek Król. Przygrywała kapela góralska Czesława Joniaka ze Skrzypnego.
Organizatorami imprezy byli oddział Związku Podhalan w Zaskalu oraz Wójt i Rada Gminy Szaflary.
r/ zdjęcia Robert Miśkowiec