Małopolski Festiwal Smaku

Przez cały weekend na Placu Niepodległości w Zakopanem gościł Małopolski Festiwal Smaku, promujący najlepsze regionalne przysmaki pochodzące z naszego województwa.
Andrzej Polan i Adam Chrząstowski, wybitni szefowie kuchni i znawcy małopolskich specjałów, serwowali miłośnikom dobrego smaku między innymi: strogonowa z jagnięciny podhalańskiej, zielononóżkę kuropatwianą w towarzystwie fasoli „Piękny Jaś”, karpia zatorskiego z jabłkiem łąckim oraz ciasto drożdżowe z białą kiełbasą i bryndzą podhalańską. Pełna energii i uśmiechu blogerka kulinarna i finalistka Masterchefa Sylwia Ładyga przez cały weekend zachęcała do degustacji owocowych grzańców i ciepłych przekąsek przygotowanych z tego, co w Małopolsce najlepsze.

Podwójną porcję dobrej energii przygotowano dla miłośników kawy – w specjalnie zaaranżowanej kawiarence uczestnicy mogli skosztować pysznej i przygotowanej na tą okazję kawy „Kaweleon”. Na smakoszy tego napoju czekał ojciec Leon Knabit, który umilał czas inspirującymi opowieściami. Była to doskonała okazja, by otrzymać autograf czy zrobić sobie selfie z tym – prawdopodobnie – najbardziej znanym zakonnikiem w Polsce. Nie lada gratką była też możliwość kupna opakowania KawyLeona, której smakiem można się cieszyć w domowym zaciszu. Cały zysk z jej sprzedaży został przeznaczony na Fundację Kropla Nadziei im. Ojca Leona Knabita, która wspiera dzieci z zanikiem mięśni.

Każdy, kto miał ochotę zabrać ze sobą kulinarną pamiątkę z ferii zimowych, mógł zaopatrzyć się na stoiskach małopolskich wystawców m.in.: w smakowite miody, wędliny, słodycze, sery, soki, ręcznie tłoczone oleje, ryby i przetwory.

Poza licznymi kulinarnymi atrakcjami nie zabrakło też świetnej rozrywki i ducha zdrowej rywalizacji, a to wszystko dzięki licznym zabawom i konkursom z nagrodami dla dzieci i dorosłych.

Specjalna, zimowa edycja festiwalu była zapowiedzią letniego cyklu imprez, które po raz 14 zostaną zorganizowane w małopolskich miastach.

Inf. prasowa, zdjęcia: Piotr Korczak

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 26.02.2018 20:34