GIS ostrzega przed gałką z Wróblówki. Groźna bakteria w serku góralskim

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu groźnej bakterii Listeria monocytogenes w partii sera góralskiego Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g, produkowanego przez firmę PPHU „Balser” Marian Górz z Wróblówki.
Badanie jednej partii produktu w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującej poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym. Producent ma również przedstawić pisemne udokumentowanie działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez zakład źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu.

Producent rozpoczął proces wycofywania oraz poinformował swoich kontrahentów o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w produkcie.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. Jeśli ten produkt został już spożyty, a po spożyciu wystąpiły objawy choroby, należy skontaktować się z lekarzem.

Produkt: Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g
Numer partii: 12080
Data minimalnej trwałości: 06.02.2021

Źródło: GIS, oprac. r/

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 06.01.2021 10:49