Pad thai i ryż smażony z kurczakiem – sposób na urozmaicenie menu (art. sponsorowany)

Pad thai to potrawa, której podstawę stanowi podsmażany makaron ryżowy i warzywa. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni tajskiej na świecie. Warto je skosztować ze względu na oryginalny smak tamaryndowca, który nadaje potrawie zarówno cierpki, jak i kwaśny smak jednocześnie. Dla osób, które lubią orientalną kuchnię, ale nie przepadają za smakiem pad thai, istnieje alternatywa tego dania – ryż smażony z kurczakiem.
Przepis na pad thai z krewetkami
Składniki:


Składniki na sos:

Wykonanie:
Makaron wrzucamy na gotującą i osoloną wodę i gotujemy około 3 minut. Następnie wylewamy na sitko i przepłukujemy chłodną wodą (dzięki temu nie będzie się sklejał). Później sięgamy po małą miseczkę, w której mieszamy ze sobą sos rybny, pastę tamaryndową, sok z limonki, cukier i sos sriracha. Mieszamy do momentu, aż rozpuści się cukier. Stawiamy na kuchence wok, wlewamy olej i czekamy aż się zagrzeje. Następnie wrzucamy na niego pokrojony w drobne kawałeczki czosnek, a po upływie kilku chwil – krewetki. Smażymy je około 3 minut. Później wbijamy jajko i delikatnie przesmażamy przez 1 minutę. Dodajemy makaron, a po 2 minutach sos. Całą potrawę z sosem trzymamy na ogniu około 2 minut, potem dodajemy kiełki i posiekany szczypiorek, mieszamy z resztą składników i zdejmujemy z woka na talerz. Danie posypujemy orzeszkami ziemnymi.

Pad thai w wersji wegańskiej, czyli z tofu
Składniki:


Składniki na sos:
  • 6 łyżek wegańskiego sosu rybnego (można też ten składnik pominąć)
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 6 łyżek sosu sojowego lub 6 łyżek tamari

  • Wykonanie:
    Makaron ryżowy zalewamy gotowaną, ciepłą wodą i zostawiamy do napęcznienia przez 40 minut. Jeśli chcemy ten proces przyspieszyć, wrzucamy makaron na gotującą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minut. Odcedzamy na sitku, przelewając zimną wodą i zabieramy się za sos, którego wykonanie jest banalnie proste - składniki sosu mieszamy po prostu ze sobą w miseczce aż do ich połączenia. Kroimy następnie cebulę (na piórka), marchewki (w słupki lub plasterki), paprykę (paseczki), brokuł (różyczki). Oprócz tego prażymy na osobnej, małej patelni orzechy, a potem ostudzone siekamy. Kolejna czynność to smażenie tofu. Kroimy je na kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy dosłownie chwilkę i zdejmujemy z patelni. Następnie rozgrzewamy wok, podsmażamy cebulę, a potem dodajemy marchewki, brokuły, paprykę. Przesmażamy kilka minut, dorzucamy makaron, następnie sos, tofu a na końcu kiełki. Mieszamy, wyjmujemy na talerz, posypujemy orzeszkami, skrapiamy limonką.
    Zobacz także: Przepis na pad thai


    Ryż smażony z kurczakiem – kuchnia azjatycka
    Tajskie dania nie każdemu muszą odpowiadać. Alternatywą dla pad thai może być chociażby ryż smażony z kurczakiem – popularne danie kuchni azjatyckiej. Wykonuje się je równie prosto jak pad thai, tak samo obfituje w warzywa, a przy tym jest wyraziste w smaku, dzięki obecności sosu sojowego oraz imbiru.
    Składniki:

    Wykonanie:
    Ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu, wylej na sitko i przepłucz chłodną wodą. Wykonaj sos, mieszając ze sobą słodki sos chili z olejem sezamowym i sosem sojowym. Rozgrzej patelnię, aby przeprażyć ziarna sezamu. Po uprażeniu odłóż do ostygnięcia. Do woka wlej olej, podsmaż na nim pokrojonego w kostkę kurczaka, po 2 minutach dodaj sos oraz krewetki. Smaż dalej 2 minuty. Dorzuć do tego pokrojoną w paski paprykę, groszek i podlej odrobiną wody – duś całość około 2 minut. Dosyp ryż, skrojony na plasterki czosnek oraz dymkę. Posyp startym na tarce imbirem. Wszystko smaż około 2 minut. Później zrób na patelni miejsce na jajko. W tym celu odsuń ze środka potrawę i na puste dno patelni wbij jajka. Wymieszaj je szybko z ryżem, dorzuć pokrojoną kolendrę. Wyłóż na talerz, a wszystko posyp prażonymi ziarnami sezamu.

    copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 13.09.2021 22:22