Jagnięcina wróci na podhalańskie stoły?

W szkołach gastronomicznych w całej Małopolsce organizowane są zajęcia praktyczne z przygotowywania potraw z jagnięciny. - Jagnięcina była przygotowywana często w niewłaściwy sposób. Później goście w restauracjach obawiali się, że smak i zapach będzie bardzo specyficzny - mówi Marcin Filipkiewicz, szef kuchni hotelu Copernicus z Krakowa.
Jedne z takich zajęć zostały zorganizowane we wtorek 30 listopada w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego w Zakopanem. - Przygotowaliśmy ossobuco jagnięce w chrzanowym piure, będą też jagnięcina ragu podawana z kopytkami i comber jagnięcy podawany z ciecierzycą w formie humusu. Jest to połączenie różnych smaków, które nada potrawom lekkości i pokaże, że polskie produkty są doskonałe - zaznacza Marcin Filipkiewicz.

W trakcie prowadzonych przez szefa kuchni szkoleń okazało się, że młodzi często nie znają lokalnych smaków. Zamiast tego zachwycają się potrawami egzotycznymi, które próbują przygotowywać. - Młodzi ludzie coraz częściej mają opanowane smaki niekoniecznie z ich środowisk. Lubią poznawać inne smaki, które są bardzo atrakcyjne. Przez to czasem nie znają tego, co jest z ich podwórka. Okazuje się, że takim egzotycznym smakiem może być jagnięcina. Chciałbym, żeby wrócili do korzeni i poznali swoją kulturę, żeby produkt, który jest w zasięgu ich ręki stał się czymś naturalnym, co mogą pokazać w nowym spojrzeniu i stylu - mówi Filipkiewicz.

Organizatorzy akcji chcą poprzez przyszłych młodych kucharzy sprawić, żeby w kartach menu podhalańskich restauracji na stałe zagościła jagnięcina, a już teraz aby pojawiła się na stołach w ich rodzinnych domach. Stworzony w ten sposób nowy rynek zbytu ma pomóc hodowcom. - W ostatnich latach pojawił się duży problem ze zbytem jagnięciny. Nie było popytu w kraju i wszystko szło na zachód, głównie do Włoch. Jednak w końcu trzeba uruchomić rynek krajowy - mówi Jan Piczura, wiceprzewodniczący sejmiku województwa małopolskiego i inicjator akcji.

Kolejne zajęcia pod okiem szefa kuchni z Krakowa mają się odbyć w zakopiańskim hotelarzu 15 grudnia. Tym razem przewodnim produktem będzie oscypek.

ms/ zdj. Marcin Szkodziński

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 01.12.2021 20:47