"Potwór z Morskiego", tatar z pstrąga, miodula, ale też ręcznie malowane tkaniny i kowalstwo artystyczne (zdjęcia)

To tylko niektóre z produktów, jakie zgłoszono do przyznania im "Marki Tatrzańskiej", czyli lokalnego certyfikatu jakości ustanowionego przez starostwo powiatowe w Zakopanem. Tym razem złożono 20 wniosków.
Certyfikat przyznawany jest "wyjątkowym usługom, produktom, inicjatywom, ale też szczególnym dla regionu tatrzańskiego ludziom, którzy sprawiają, że połączenie tradycji z nowoczesnością staje się możliwie".

Przyznanie znaku odbywa się w trzech kategoriach: artykuły spożywcze, wyroby, produkty rękodzielnicze oraz usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe i inne prowadzone na terenie powiatu tatrzańskiego.

Członkowie Kapituły znaku Marka Tatrzańska, czyli przedstawiciele powiatu tatrzańskiego, a w tym reprezentanci gmin, ośrodków kultury oraz cechów zebrali się już po raz czternasty, by ocenić zgłoszone produkty. Jak zauważył wicestarosta Władysław Filar - ilość wniosków złożonych za rok 2021 była prawie dwukrotnie większa niż roku ubiegłym.

W pierwszej kategorii - artykułów spożywczych - wśród złożonych wniosków znalazły się:
Dunajecki Tatar z Pstrąga - Karczma Polaniorka Biały Dunajec,
Brusznica z gruszką - konfitura domowa Eco-Cafe Zieleń,
"Potwór z Morskiego" - Tatrzańskie Zioło, F.H.U. "U Bafii" Anita Bafia,
Lizaki góralskie - Tomasz Oprzędek,
Przyprawa "Hrubo" - Tatrzańska Spiżarnia,
HERBA Herbaty ziołowo-owocowe - Tatrzańska Spiżarnia,
"Miodula Tatra Mountain" - F.H.U. "U Bafii" Anita Bafia.

Do kategorii "wyroby i produkty rękodzielnicze" złożono 7 wniosków. Kapituła stanęła przed niełatwym zadaniem oceny kunsztu artystycznego rękodzielników. Zastanawiano się gdzie należy postawić granicę pomiędzy dziełem sztuki a rękodziełem.

Wśród złożonych wniosków w tej kategorii znalazły następujące nominacje:
Piotr Budz - wyrób instrumentów pasterskich,
Anna Buńda- Dorula - malarstwo na szkle i tkaninach wraz z działalnością dydaktyczną,
Janusz Tycner - grafika artystyczna,
Petite Maison - ręcznie robione , haftowane damskie opaski,
Maciej Łukaszczyk Capowski: Kowalstwo artystyczne: noże, siekiery, ciupagi, tasaki,
Marta Walczak-Stasiowska: malarstwo na szkle,
Janusz Cudzich - "Sobalowa Kuźnia" kowalstwo artystyczne,

Kategoria trzecia, czyli usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe oraz inne. Tu zwracano uwagę na wartość danej działalności lub działań dla powiatu tatrzańskiego, a także jego mieszkańców. Wśród nominowanych znalazły się, aż trzy inicjatywy.

W tej kategorii złożono łącznie 6 wniosków:
"Lassak Budownictwo" - Andrzej Lassak,
"Olimpijczycy z Kościeliska" - publikacja inicjatywa,
Pracownia nad Rzeką Pani Bożeny Świderskiej w Białym Dunajcu,
Słuchowisko "Na Giewont się patrzy",
Helen Pracownia odzieży ślubnej i regionalnej - salon mody ślubnej, wizytowej i regionalnej,
Program edukacyjny "COOL-turalny Człowiek".

"Obradujący postanowili także podnieść próg procentowy, według którego przyznano certyfikaty. Decyzja ta podyktowana została niezwykle wysokim poziomem nominowanych. Oficjalne ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się podczas Uroczystej Gali Wręczenia Znaku "Marka Tatrzańska 2021" - czytamy w protokole z posiedzenia Kapituły.

W poprzednich latach certyfikaty wręczano latem, podczas Europejskich Targów Produktów Regionalnych.

opr.s/zdj. Tatrzańska Agencja rozwoju, Promocji i Kultury

copyright 2007 podhale24.plData publikacji: 06.04.2022 18:54