Lukier to prosta i sprawdzona forma dekorowania własnych wypieków, i to praktycznie każdego rodzaju. Jest smaczny, przyjemnie słodki i bardzo prosty w przygotowaniu. Co więcej, w zależności od potrzeb możemy zdecydować się na jedną z wielu jego wersji, co pomoże nam dopasować rodzaj dodatku do ciasta lub innego deseru, jaki mamy w planach.
Jak zrobić lukier w domu? Jakich składników będziemy potrzebować? Czym różni się klasyczny lukier od tego królewskiego? Jak łatwo zrobić kolorowy lukier?
1. Kiedy przyda się lukier?
2. Podstawowy przepis na lukier na bazie cukru pudru
3. Lukier królewski - jak go zrobić?
4. Kolorowy lukier - jak go uzyskać i do czego wykorzystać?
5. O czym pamiętać kupując gotowy lukier?
Kiedy przyda się lukier?
Lukier jest popularnym dodatkiem do własnoręcznie przygotowywanych słodkości, który możemy wykorzystać na wiele sposobów - także w połączeniu z innymi elementami dekoracyjnymi, jak kolorowe posypki, cukrowe dekoracje, rodzynki czy posiekane orzechy. Poza ciastami z łatwością udekorujemy w ten sposób także babeczki, ciastka, pierniczki i wiele innych wypieków. Lukier może stanowić ozdobę samą w sobie, a możemy również połączyć go z innymi dodatkami. Należy jednak pamiętać, aby zachować umiar i odpowiednie proporcje, ponieważ w innym wypadku możemy przesadzić z ilością słodyczy.
Podstawowy przepis na lukier na bazie cukru pudru
Standardowy, biały lukier możemy wykonać samodzielnie w zaledwie kilka minut. Przepis na polewę jest bardzo prosty: wystarczy nam cukier puder i chłodna woda. Oba składniki należy wymieszać w takiej proporcji, aby uzyskać gęstą, nielejącą się masę. Konsystencję możemy swobodnie korygować dodając więcej wody, jeżeli chcemy aby był bardziej płynny lub zwiększając ilość cukru, gdy interesuje nas gęstszy lukier.
Innym sposobem na prosty przepis na lukier jest wykorzystanie mleka zamiast wody. Dzięki temu smak polewy będzie nieco bardziej wyrazisty, a sam proces jej tworzenia nie ulegnie zbyt dużej zmianie. Aby osiągnąć idealny efekt, warto sprawdzić konsystencję lukru przy pomocy łyżeczki - jeżeli nabierzemy na nią trochę masy i uniesiemy w górę, powinna ona powoli opaść z powrotem do naczynia. Gdy polewa przypomina bardziej wodę niż masę oznacza to, że użyliśmy zbyt mało cukru pudru.
Lukier królewski - jak go zrobić?
Jeżeli zależy nam na szczególnie aksamitnej, gęstej i nieskazitelnie białej masie, możemy zdecydować się na skorzystanie z przepisu dotyczącego lukru królewskiego. Od zwykłej wersji różni się on jednym dodatkowym składnikiem, którym jest białko jajka. Ponieważ lukru nie poddaje się obróbce cieplnej, przed przygotowaniem polewy musimy być absolutnie pewni jakości i bezpieczeństwa wykorzystywanych jajek - jeżeli nie chcemy jeść ich na surowo, lepiej pozostać przy podstawowym wariancie masy.
Lukier królewski również przygotowuje się z cukru pudru: na białko jednego jajka potrzebujemy około 150 gram. Dla dodatkowego twistu smakowego warto dodać także kilka kropel soku z cytryny. Składniki dodajemy do miksera - najlepiej ręcznego - a następnie, na niskich obrotach, miksujemy masę przez około 10 minut. Czas ten jest niezbędny, aby uzyskała ona stabilność i nadawała się do wykorzystania.
Kolorowy lukier - jak go uzyskać i do czego wykorzystać?
Nie zawsze biały odcień lukru pasuje do naszej wizji ciasta czy innych wypieków. Możemy zmienić jego kolor przy zastosowaniu barwników spożywczych, co nie zmieni jego smaku, lub zdecydować się na naturalne dodatki, które już będą wpływały na ostateczny smak masy. Żółty lukier otrzymamy dodając dwie-trzy łyżki soku z brzoskwini, pomarańcze i marchew nadadzą mu barwę pomarańczową, a żurawina i wiśnia będą odpowiedzialne za głęboką czerwień.
Wybierając barwniki spożywcze do barwienia lukru powinniśmy zwrócić uwagę na ich skład i upewnić się, że nie posiadają one nieskończonej listy sztucznych dodatków. Należy również zapoznać się z ich dawkowaniem, abyśmy łatwo mogli uzyskać pożądany kolor. Barwniki, podobnie jak farby, podlegają zasadzie mieszania się barw, w związku z czym przy odrobinie kreatywności możemy z powodzeniem uzyskać własne, unikatowe odcienie lukru.
O czym pamiętać kupując gotowy lukier?
Jeżeli nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie i zadbanie o poprawną konsystencję lukru, możemy posiłkować się dostępnymi w sklepach gotowymi rozwiązaniami. Zwykle taki produkt wystarczy podgrzać, aby przyjął odpowiednią formę i nadawał się do dekorowania wypieków. Pamiętajmy jednak o tym, aby zwrócić uwagę na skład - nie będzie on tak prosty, jak gdy przygotujemy własny, domowy lukier, jednak nadal nie powinien mieć zbyt wielu dodatków.
Lukier jest bardzo mało wymagającym dodatkiem do wypieków, który z powodzeniem przygotujemy samodzielnie, a w dodatku nie zajmie nam to więcej czasu. Możemy dodać do niego soku z cytryny, co podbije jego smak, zmienić kolor, a także zadbać o to by był odpowiednio gęsty. Jeżeli nie mamy na to czasu, istnieje wiele gotowych alternatyw, które z powodzeniem znajdziemy w sklepie. Należy jednak pamiętać, aby wybrać opcję o możliwie jak najprostszym składzie.