NOWY TARG. 45 rodzajów farszów przygotowali uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego na odbywający się w szkole „Festiwal pierogów”.
Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań polskich. Bruckner pisze, że pierogi są jednym z najstarszych dań, bowiem ich nazwa wywodzi się z prasłowiańskiego, „pir”, czyli biesiada. O starożytności pierogów świadczy też pobożne westchnienie „św. Jacku z pierogami”, co związane jest z legendą o uratowaniu przez św. Jacka Odrowąża Dominikanina zagrożonych zbiorów zbóż. Pierogi do dnia dzisiejszego goszczą na naszych wigilijnych stołach. Co warto ocalić od zapomnienia w kuchni staropolskiej? Wykwintny smak, kunsztowne dekoracje potraw, zdrowe polskie produkty i tęsknotę za smakiem.
W konkursie udział wzięli uczniowie z klasy II ZSZ oraz II TŻiGD. Przygotowywali ok. 45 rodzajów farszów - np. farsz z wątróbki i jabłek, z wątróbki i żurawiny, z białego sera z miętą, z gotowanych jaj, z kaszy gryczanej, z soczewicy, z soi, z suszonych śliwek, z maku, z bananów, ze szpinaku, z kapusty i grzybów, farsz z orzechami, rybny, z płuckami, z kurczaka i warzyw, i wiele, wiele innych..
W konkursie 1. miejsce zajęła: Anita Kobylarczyk (II ZSZ), 2. - dwie uczennice klasy II ZSZ: Karolina Waksmundzka i Elżbieta Moś, a trzecie - Ewelina Żółtek (II ZSZ). Wyróżnienie otrzymały: Dominika Galiniak i Agata Furczoń (IIZSZ).
Organizatorkami konkursu były: Halina Galas i Dorota Kościelniak - nauczycielki przedmiotów zawodowych w ZSCKR..
Maria Bierówka, sekretarz ZSCKR