Co sprawdzi się w Twojej gastronomii?
Przeglądając ofertę opakowań, które proponowane są do gastronomii, szybko przekonasz się, że różnią się one nie tylko rozmiarem i przeznaczeniem, ale również materiałem, z którego są wykonane. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie dopasowanie do Twoich potrzeb. Jeśli chcesz przechowywać dania na miejscu i to w sposób ekonomiczny, powinieneś skorzystać ze szklanych pojemników, które są wielokrotnego użytku, łatwe w czyszczeniu, a dodatkowo nie zachodzi interakcja z jedzeniem. Jednak co jeszcze możesz wykorzystać?
Dobrą propozycją mogą być również opakowania aluminiowe, takie jak oferowane na stronie https://aleopakowania.pl/opakowania-dla-gastronomii/foremki-aluminiowe/. Sprawdzą się jako pojemniki na przechowywanie gotowej żywności w lodówce, ale też jako opakowanie podczas transportu. Możesz w nich przechowywać dania na zimno i na ciepło, więc dotrą one do klienta w idealnym stanie. Co więcej, możesz je również wykorzystać do pieczenia w piekarniku.
Kiedy wybrać pojemniki ze styropianu?
Serwujesz dania na wynos? Powinieneś zainwestować w opakowania, które będą lekkie, wytrzymałe i jednocześnie zapewnią odpowiednią izolację termiczną. Takie cechy znajdziesz w pudełkach ze styropianu, które świetnie nadadzą się do przewożenia zup, drugiego dania, fast foodów, jak i deserów.
Wśród produktów na https://www.aleopakowania.pl/ znajdziesz propozycje z różną liczbą komór, dzięki czemu idealnie dopasujesz je do swoich potrzeb. Wybierając pojemnik trzykomorowy, będziesz mógł osobno umieścić mięso, surówkę, jak i ziemniaki czy frytki, co oznacza, że danie cały czas będzie się prezentowało estetycznie i smacznie.
Zalety styropianu i aluminium
Zastanawiając się nad wyborem odpowiedniego opakowania, powinieneś wziąć pod uwagę to, jakie dania chcesz w nim przechowywać, czy mają być one przechowywane w lodówce, czy może wytrzymać transport do klienta. Jednak zanim dokonasz ostatecznego wyboru, warto też zapoznać się z zaletami każdego materiału.
W przypadku styropianu powinieneś wiedzieć, że jest on lekki, dobrze trzyma temperaturę, a jednocześnie jest wytrzymały. Dzięki temu możesz położyć kilka pojemników jeden na drugim, bez obaw, że się odkształcą, co oznacza, że łatwiej przewieziesz większą ich ilość. Fakt, że posiadają przegródki w różnej kombinacji, pozwala na estetyczne zapakowanie nawet skomplikowanych potraw.
Opakowania aluminiowe są wytrzymałe, lekkie i sztywne, co oznacza, że dobrze sprawdzają się podczas transportu jedzenia, ale również jego przechowywania. Wspomnieć również należy, że takie opakowania mogą być także wykorzystywane podczas pieczenia w piekarniku czy piecu, co pozwala na ograniczenie naczyń blaszanych czy żaroodpornych.