Czystość, ale też tradycja - bacowie z Podhala dbają o jakość wyrobów serowarskich - podhale24.pl
Czarny Dunajec
Snow
-2°C
Clouds
-1°C
Snow
-0°C
Clouds
1°C
Clouds
-0°C
Snow
-2°C
Kartka z kalendarza
29.10.2025, 11:40 | czytano: 1288

Czystość, ale też tradycja - bacowie z Podhala dbają o jakość wyrobów serowarskich

W czasie niedzielnej Konferencji Podsumowującej Kursy Pasterskie poruszono temat jakości bacówek na Podhalu. Bacowie wytwarzający certyfikowane sery dbają o odpowiednie warunki sanitarne i regularne badania wody oraz mleka. Nad wszystkim czuwa Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Nowym Targu.

Ludźmierz, konferencja podsumowująca kursy pasterskie, Zdj. Izabela  Pudzisz
Ludźmierz, konferencja podsumowująca kursy pasterskie, Zdj. Izabela Pudzisz
Na terenie Podhala jest ponad 70 bacówek, które raz na dwa lata kontroluje Powiatowy Inspektorat Weterynarii. Wszystkie spełniają wymogi i posiadają aktualną dokumentację.

- W tym roku, jeżdżąc po zakładach było fajnie. Wszyscy posiadają aktualne orzeczenia sanitarno - epidemiologiczne, posiadają aktualne badania wody na miejscu produkcji, wykonują badanie mleka, te badania wychodzą dobrze - przyznała w czasie przemówienia Weronika Jabłońska, inspektor weterynaryjny PIW w Nowym Targu.

Bacowie są skłonni do współpracy z Powiatowym Inspektoratem Weterynarii - gdy wyniki badania mleka nie wróżą zbyt dobrze, dążą do poprawienia jakości.

- Jeśli wyjdzie nieprawidłowość, to nie rozkładamy rąk. Bacowie chcą znaleźć tę przyczynę, chcą mieć produkt bezpieczny, dobrej jakości - dodała Weronika Jabłońska.

Odstępstwa dla tradycji


Bacówkom przysługują odstępstwa od rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady, którego wytyczne muszą spełniać inne zakłady przetwórstwa mlecznego. Są traktowane jako działalność marginalna, lokalna i ograniczona (MLO). Dzięki temu możliwa jest produkcja serów w tradycyjny sposób - w drewnianych, często nasiąkliwych pomieszczeniach.

Poza tym, miejsca tradycyjnego wytwórstwa muszą spełniać szereg wymagań weterynaryjnych. Zakład produkcji musi być przede wszystkim zarejestrowany i posiadać Weterynaryjny Numer Identyfikacyjny. Raz w miesiącu bada się mleko, prowadzi się też wymazy czystościowe. Właściciele muszą dbać o czystość wody, sprzętu i odpowiednie warunki sanitarne. Oprócz tego mają posiadać dokumentację związaną z nadzorem i prowadzeniem bacówki.

ip/
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
komentarze
15
Rumcajs14:38, 29 października 2025
To juz nawet bopka nie bedzie w mlyku. Jako to tak. A kany tradycyjo. Unia to złe.
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Co, gdzie, kiedy
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Aplikacja mobilna
Obserwuj nas
18
Wtorek
Imieniny:Klaudyny, Romana, Filipiny
Kliknij po więcej