Potrawy regionalne - wszystkie smaczne, a więc wszystkie wyróżnione - podhale24.pl
Czwartek, 25 kwietnia
Imieniny: Jarosława, Marka, Elwiry
Zakopane
Clouds
Wiatr: 8.604 km/h Wilgotność: 96 %
Clouds
Wiatr: 8.712 km/h Wilgotność: 95 %
Clouds
Wiatr: 8.136 km/h Wilgotność: 96 %
Clouds
Wiatr: 6.984 km/h Wilgotność: 96 %
Clouds
Wiatr: 4.104 km/h Wilgotność: 93 %
Clouds
Wiatr: 5.544 km/h Wilgotność: 93 %
Jakość powietrza
0 %
Nowy Targ
0 %
Zakopane
12 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 6 | 12 %
15.08.2010, 19:02 | czytano: 1472

Potrawy regionalne - wszystkie smaczne, a więc wszystkie wyróżnione

BUKOWINA TATRZAŃSKA. Degustacja potraw regionalnych była jedną z imprez towarzyszących XLIV Sabałowym Bajaniom. Komisja w składzie: Stanisław Jaskułka, Ryszard Rabeszko, Anna Lassak i Waldemar Majcher oceniła 39 potraw przygotowanych przez gaździny i zakłady gastronomiczne.

arch. Bukowiańskiego Domu Ludowego
arch. Bukowiańskiego Domu Ludowego
Jak czytamy w protokole - "jury stwierdza wysoki poziom regionalnych potraw, wierność tradycji w doborze składników oraz zastosowanie tradycyjnych receptur. Wszystkie potrawy należały do potraw wyjątkowo smacznych i zasługują na wyróżnienia".

Przyznano więc równorzędne nagrody w wysokości po 50,-zł. dla:
Marii Bukowskiej- za grochówke z grulami i kapuste na maślonce
Grażynie Bukowskiej- za sałote z grulami, moskole z masłem czosnkowym i boczkiem
Marii Kuchta „Jutrzenka”- za hałuski masonce i smolec ze skwarkami
Gospoda „U Michałków”- za płonący kociołek
Piekarni G.S. „Samopomoc Chłopska” w Bukowinie Tatrzańskiej- za chlyb pasterski
Cukierni „Łasuch” - za kołoc z syrym i grulami, babke z borówkami
i rogaliki z marmuladom
Heleny Madeja - za ser owcy i zyntyce
Zofii Budz- Pensjonat „Zofijówka”- za kluski scykane ze śliwkami i kluski scykane mascone
Marii Cikowskiej za moskole z bryndzom i masłem
Marii Kuruc – za sernik warzony i fizoły z grulami
Józefy Kuruc – za sałote, moskole z bryndzom i tarcioki
Zofii Babiarz – za kwaśnice z żeberkiem i fizoły z pyncokiem na maślonce
Anny Mrowcy – Górnik – za gulaś myśliwski, kapuste biołom z pomidorami i boczkiem
Heleny Majerczyk- Pensjonat „Agata”- za moskole na maśle i chrust
Zofii Chowaniec- Karcma „Pod Miedzom” – za żurek z białom kiełbasom i jajkiem
Małgorzaty Bieniek - Pensjonat „Pod Smrekami”- za hałuski masonce ze skwarkami
Marii Rozmus- za kwaśnice z żeberkiem
Józefa Chowańca – za kwaśnice na kazimierskom mode
Kazimierza Stachonia - za gulaś segedyński
Janiny Hodorowicz – Solus – za kapuste na słodko
Zofii Czernik – za hałuski masonce
Dominiki i Salvatore Lucchino – za pomidory i kapary
Stanisława Kozika – za śliwowice

opr. s/
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
Czytelniczka Podhale 2421:04, 16 sierpnia 2010
Ależ nagroda, nawet niektórym sie za produkty nie wróci. Pozostanie zadowolenie i duma z wyróżnienia.
gusia19:16, 15 sierpnia 2010
powinno sie zakazac takich artykulow! zawsze zasliniam sobie klawiature, jak czytam o pysznosciach z podhala!
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas