Patronat honorowy nad imprezą objęła Ambasada Republiki Chorwacji w Warszawie i osobiście JE Ambasador Andrea Bekić.
Uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu specjalnie na chorwackie święto przygotowali przysmaki, które choć po części przeniosły wszystkich uczestników spotkania do tego ciepłego kraju i przybliżyły im jego charakterystyczne smaki.
Zaserwowano: chorwacki placek kukurydziany - bardzo ciekawy rodzaj słodkiego deseru z kaszy kukurydzianej z dodatkiem śmietany i powideł; cevapcici - potrawa z mięsa wołowo wieprzowego, siekanego lub mielonego z dodatkiem ostrej, słodkiej papryki, czosnku, cebuli, soli i pieprzu (dobrze komponuje się z pieczywem i sosem ajawar oraz plackami pita); ajwar - pasta warzywna przygotowana na bazie słodkiej papryki, bakłażanów, pomidorów, czosnku oraz octu, przyprawiona solą, pieprzem i chilii; pieczywo na zakwasie (wyrób własny).
Dania oraz całą oprawę cateringową uczniowie przygotowali pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych: Łukasz Fudala, Dorota Kościelniak, Robert Stanek, Józef Bąbol.
"Jesteśmy zawsze otwarci na kulinarne ciekawostki i nowości, bo one rozwijają naszą pasję kulinarną i są dla nas wyzwaniem, które mobilizuje nas do doskonalenia naszych umiejętności" - deklarują uczniowie.
Wszystkim uczestnikom spotkania do gustu /smaku/ przypadł popis kulinarnych umiejętności w wykonaniu przyszłych mistrzów z ZSCKR Nowy Targ.
opr. s/ zdj. ZSCKR Nowy Targ
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas