Smakowite „Zdravo! Spotkania z kulturą Chorwacji” - podhale24.pl
Sobota, 20 kwietnia
Imieniny: Agnieszki, Czesława, Amalii
Jabłonka
Clouds
Wiatr: 6.084 km/h Wilgotność: 94 %
Clouds
Wiatr: 7.524 km/h Wilgotność: 93 %
Clouds
Wiatr: 3.24 km/h Wilgotność: 92 %
Snow
Wiatr: 3.204 km/h Wilgotność: 92 %
Clouds
Wiatr: 11.412 km/h Wilgotność: 84 %
Clouds
Wiatr: 10.512 km/h Wilgotność: 94 %
Jakość powietrza
56 %
Nowy Targ
6 %
Zakopane
0 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 28 | 56 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 3 | 6 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
30.11.2015, 14:28 | czytano: 1500

Smakowite „Zdravo! Spotkania z kulturą Chorwacji”

W ramach cyklicznych spotkań z kulturą, geografią, kuchnią i kinematografią innych państw Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Targu zaplanował kolejną wyprawę - tym razem do Chorwacji. Trzydniowa impreza przebiegała pod hasłem "Zdravo! Spotkania z kulturą Chorwacji".

Patronat honorowy nad imprezą objęła Ambasada Republiki Chorwacji w Warszawie i osobiście JE Ambasador Andrea Bekić.

Uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu specjalnie na chorwackie święto przygotowali przysmaki, które choć po części przeniosły wszystkich uczestników spotkania do tego ciepłego kraju i przybliżyły im jego charakterystyczne smaki.

Zaserwowano: chorwacki placek kukurydziany - bardzo ciekawy rodzaj słodkiego deseru z kaszy kukurydzianej z dodatkiem śmietany i powideł; cevapcici - potrawa z mięsa wołowo wieprzowego, siekanego lub mielonego z dodatkiem ostrej, słodkiej papryki, czosnku, cebuli, soli i pieprzu (dobrze komponuje się z pieczywem i sosem ajawar oraz plackami pita); ajwar - pasta warzywna przygotowana na bazie słodkiej papryki, bakłażanów, pomidorów, czosnku oraz octu, przyprawiona solą, pieprzem i chilii; pieczywo na zakwasie (wyrób własny).

Dania oraz całą oprawę cateringową uczniowie przygotowali pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych: Łukasz Fudala, Dorota Kościelniak, Robert Stanek, Józef Bąbol.

"Jesteśmy zawsze otwarci na kulinarne ciekawostki i nowości, bo one rozwijają naszą pasję kulinarną i są dla nas wyzwaniem, które mobilizuje nas do doskonalenia naszych umiejętności" - deklarują uczniowie.

Wszystkim uczestnikom spotkania do gustu /smaku/ przypadł popis kulinarnych umiejętności w wykonaniu przyszłych mistrzów z ZSCKR Nowy Targ.

opr. s/ zdj. ZSCKR Nowy Targ
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas