Cosa Nostra w szczawnickiej "Perle" (zdjecia) - podhale24.pl
Wtorek, 23 kwietnia
Imieniny: Jerzego, Wojciecha, Adalberta
Rabka Zdrój
Clouds
10°
Wiatr: 12.528 km/h Wilgotność: 50 %
Clouds
11°
Wiatr: 14.58 km/h Wilgotność: 49 %
Clouds
11°
Wiatr: 15.156 km/h Wilgotność: 51 %
Clouds
11°
Wiatr: 16.632 km/h Wilgotność: 49 %
Clouds
10°
Wiatr: 13.608 km/h Wilgotność: 51 %
Clouds
Wiatr: 6.624 km/h Wilgotność: 56 %
Jakość powietrza
36 %
Nowy Targ
20 %
Zakopane
32 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 18 | 36 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 10 | 20 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 16 | 32 %
05.07.2018, 19:04 | czytano: 2370

Cosa Nostra w szczawnickiej "Perle" (zdjecia)

Do budynku szczawnickiej Perły zawitała włoska mafia. W Środowiskowym Domu Samopomocy – Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Intelektualnym realizowany jest projekt, który ma na celu wyłonienie talentów wśród podopiecznych, a także zapoznanie się z kuchniami świata.

pieniny24
pieniny24
Co kwartał realizowany jest kolejny etap projektu, który obejmuje wystawę zbiorową prac artystycznych na wybrany temat lub w zadanej technice oraz poznanie kuchni wybranego kraju świata. Do tej pory uczestnicy projektu mieli możliwość spróbowania potraw m.in. kuchni hiszpańskiej, chińskiej, czeskiej, francuskiej czy brazylijskiej.

Tym razem swoje prace artystyczne zaprezentowali: Liwiusz Knap, Władysław Ćwiertniewicz, Piotr Florczyk, Piotr Bobla, Gabriela Węglarz, Martyna Zarotyńska, Renata Wójcik i Piotr Pichniarczyk. Na ścianach „Perły”zaprezentowano przede wszystkim obrazy na szkle malowane oraz portrety wykonane techniką ołówka. Wszystkie prace były wyjątkowo ciekawe.

Natomiast na stołach pojawiły się potrawy kuchni włoskiej, kusząc zapachem i pięknymi kolorami. Zanim można było spróbować aromatycznych potraw, podopieczni przygotowali scenki nawiązujące do jednego z symboli Włoch: sycylijskiej mafii.

Za część kulinarną - smaczne i pięknie podane włoskie potrawy odpowiedzialnych było aż 7 osób: Angelika Mirga, Kinga Tokarczyk, Piotr Koterba, Dariusz Ciesielka, Andrzej Kacwin, Michał Bańka i Antonina Jankowska. Stół z potrawami, jak zwykle w Perle, uginał się od ciężaru pyszności. Jako antipasti (czyli przystawki) podano melona z szynką parmeńską i tradycyjną sałatkę caprese. Jak Włochy to oczywiście makarony spagetti bolognese i la pasta con pesto oraz pierożki tortellini con funghi e parmigiano. Ponadto dolci tartelle, torta italiana i torta con formaggio zaspokoiły najbardziej wybredne podniebienia. Na deser serwowano pyszne soki i lemoniady oraz kilka rodzajów włoskich ciast.

Joanna Dziubińska
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas