Podobnie jak wczoraj, także i dziś przez cały dzień można było wziąć udział w warsztatach. Wszyscy zainteresowani mogli podejrzeć jak wygląda obróbka wełny, nauczyć się robić ozdoby z bibuły u Zofii Majerczyk-Owczarek.
O doznania smakowe drugiego dnia targów zadbały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska, które przygotowały moskole oraz tradycyjną, przednówkową zupę „Warmuz”, którą przyrządza się z gotowanych liści scyrboka i dzikiego kminu. Gotowana może być na wodzie, serwatce lub maślance. Podawać ją trzeba z gotowanymi ziemniakami.
Tematem przewodnim drugiego dnia targów była Portugalia. Za sprawą dwóch Portugalczyków - Jose Moreno i Ricardo Silva, właścicieli firmy A Mesa, przenieśliśmy się do tego pięknego kraju. W programie prezentacji znalazły się popisy kulinarne kucharza Hugo Ramosa, pracującego w 5-gwiazdkowym hotelu Hotel Pestana Cidadela Cascais, oraz występ Kingi Rataj – znana w Portugalii i w Polsce fadistki, która swoimi wykonaniami nostalgicznych portugalskich pieśni porusza widzów i znawców muzyki. W jej repertuarze znajdują się zarówno autorskie utwory, jak i oryginalne interpretacje pieśni czołowych wykonawców fado – m.in. królowej fado Amálii Rodrigues czy Dulce Pontes. Podczas rozmów i degustacji, które prowadził Marcin Subotowicz, spotkaliśmy się z miłośnikami Portugalii, którzy opowiedzieli o
jej historii i kulturze.
Na Targowej scenie wystąpili również: Zespół „Małe Podhale” z Jurgowa oraz Mali Holni z Sierockiego.
materiał prasowy targów - oprac. pk / zdj. Piotr Korczak
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas