- Można powiedzieć, że dziś wszystkich nas pochłania taki moloch globalizacji - gdzie byśmy nie byli, wszystko jest takie samo w Europie. Jednak w różnych regionach, zwłaszcza górskich istnieją produkty regionalne, istnieje regionalna wytwórczość i kuchnia. Istnieją ludzie, którzy kultywują tradycję i kulturę ludową, którzy są wierni przekazowi otrzymanemu od przodków. Myślę, że jest to coś pięknego. X już jubileuszowe Europejskie Targi Produktów regionalnych to takie spotkanie z regionalnym produktem, wytworem ludzkiej pracy, który pokazuje tożsamość regionu, która jest bardzo ważna - podkreślał starosta.
W targowej wiosce jak co roku organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. Dzień rozpoczął się od promocji książki „Marsz, marsz Batory” w Zarembku Tradycji. Literackiej uczcie towarzyszyła degustacja kuchni zakopiańskiej restauracji Villa Toscana. Tradycyjnymi produktami częstowało także Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku, Cafe Zieleń, Gospodarstwo Rolne Róż i S-ka oraz firma Develey.
Ciekawym punktem dzisiejszego dnia była konferencja nt. Tradycyjnego i nowatorskiego przepisu na góralską kwaśnicę. Najpopularniejsza góralska zupa przygotowana została w wiekim kotle przez kucharzy z Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku.
Wieczór zakończył się żywiołowym koncertem Hanki Rybki z zespołem.
inf. prasowa, fot. Piotr Korczak
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas